Jak se Sophii studovalo na střední v Anglii? | Videorozhovor

sophie studium v zahraničí na střední v anglii

Jak si vybrat střední školu v Anglii? Jak se žije v Brightonu? A jak rychle najdete nejlepší kamarády? Na to vše vám odpoví Sophie, která se nebála a vyjela za studiem do zahraničí.

Proč ses rozhodla odjet studovat na střední do Anglie?

Hlavně kvůli zlepšení angličtiny. Taky jsem si chtěla najít nové kamarády a být více nezávislá.

Co si o tvém rozhodnutí mysleli rodiče?

Rodiče mně v tom plně podporovali, jenom byli smutní, že odejdu na tak dlouhou dobu. Prvně jsem si totiž myslela, že půjdu na půl roku a byl z toho celý rok. No a teď jedu na svůj druhý rok.

Podle čeho jsi si vybírala, kam přesně jet?

Chtěla jsem být co nejblíž Londýnu, který byl mým nejoblíbenějším městem. Vy jste mi pomohli vybrat čtyři školy, z kterých jsem si vybrala dvě a nakonec jsme společně dospěli k tomu, že ideální volbou bude Varndean College v Brightonu. Brighton se mi líbil jako město, o kterém jsem slyšela, že je vhodné pro studenty a bude tam pro mě snadné najít si kamarády.

Jaký je život v Brightonu?

Brighton u mě na prvním místě nahradil Londýn. Je to nejkrásnější město, v jakém jsem kdy byla. Je krásný, klidný s množstvím kaváren a obchůdků. Taky se nachází přímo u moře a je to dle mého názoru nejlepší místo pro studování v Anglii.

Bylo těžké zvyknout si na nové prostředí?

Na nové prostředí jsem si zvykla nečekaně rychle. Už první den školy jsem si našla kamarády a moc mi pomáhala i hostitelská rodina, která byla úžasná. Jediný problém byl v tom, že angličtí studenti byli ke mně zpočátku uzavřeni. Jinak jsem si na život v Anglii zvykla bez problémů.

Můžeš nám říct něco o své hostitelské rodině?

Moje hostitelská rodina Shirley a Mick byla úžasná. Měla jsem při nich úplnou svobodu. Mohla jsem chodit kdykoliv do města a s kamarády, mohla jsem si dělat co jsem chtěla, měla jsem jenom určitý čas, kdy se mám vrátit domů. Byli na mně hrozně hodný, dali mi krásný pokoj a taky moc dobře vařili. Navíc, Shirley mi vařila přesně to, co jsem chtěla.

Co tě na Anglii nejvíc překvapilo?

Drahý transport, ať už to byl autobus, vlak, nebo taxík. Naučila jsem se kvůli tomu všude chodit pěšky. Měla jsem štěstí, protože moje hostitelská rodina bydlela přímo mezi městem a školou a nemusela jsem si kupovat kartičky pro transport jako většina mých spolužáků.

Jaké předměty jsi studovala a proč?

Studovala jsem aplikovanou biologii, zeměpis a studium životního prostředí. Z těch padesáti předmětů, které jsme měli na výběr mě tyhle zaujaly nejvíce. Taky chci na vysoké škole v Anglii studovat „Wild life conservation“ co se dá přeložit jako ochrana životního prostředí a divokých zvířat. Myslím si, že tyhle předměty jsou ideální přípravou pro moji vysněnou vysokou školu.

V čem vidíš největší rozdíly mezi českou a anglickou školou?

Učení v Anglii je úplně jiné než v ČR. Učitelé v ČR jeli jenom podle plánu, dávali písemky a vůbec s námi nekomunikovali. V Anglii si s námi povídají, hrajeme spolu hry a jsme víc zapojení do studia. Také jsou tady předměty, které v ČR vůbec neexistují. V ČR máme například jenom výtvarnou výchovu, ale tady máme na výběr Arts, Visual arts, Graphic design…

Studuješ pouze tři předměty. Jsi dostatečně vytížena?

Jsem dostatečně vytížena. My ty předměty studujeme dost do hloubky. Je to lepší, protože se můžeme soustředit na něco co chceme opravdu dělat, na rozdíl od škol v ČR, kde studujeme velké množství předmětů, které nás nebaví.

S jakými lidmi jsi trávila čas?

Všichni moji nejlepší kamarádi byli z jiných zemí, například ze Švýcarska, Belgie, nebo Japonska. Zahraniční studenti spolu drží hodně pohromadě. Taky jsem ale měla velmi dobrou kamarádku z Anglie. Ostatní domácí studenti už měli vytvořené své skupinky z minulých škol. Baví se s tebou, ale nebudou tě brát jako nejlepšího kamaráda a například s tebou cestovat.

Jsi s nimi v kontaktu i mimo školu?

Jsem v kontaktu s lidmi ze Švýcarska a Belgie, plánujeme navštívit našeho kamaráda do Japonska.

Jak často jsi byla v kontaktu s rodiči?

Telefonicky pořád. Mamka za mnou přijela dvakrát a také jsem často jezdila domů.

Jak jsi trávila volný čas?

S kamarády. Ve škole jsme spolu byli pořád. Taky jsem často chodila do fitka, k moři a do knihkupectví.

Cestovala jsi po Anglii?

Pořád jsme někam jezdili. Viděli jsme například Stonehenge a každý týden jsme chodili do Londýna nebo někam poblíž.

Jaký je tvůj největší zážitek?

Na začátku školního roku jsme jeli s mými japonskými kamarády na Seven Sisters (obrovské útesy vedle Brightonu), kde jsem poznala mé nejlepší přátele. A také návštěva Warner Bros studii se školou.

Stalo se ti, že bys chtěla v průběhu studia svůj pobyt ukončit?

Jednou po Vánocích. Půlka studentů jela domů a všichni moji kamarádi odjeli a já jsem zůstala samotná. Pak ale přijeli další studenti, našla jsem si mezi nimi nové kamarády a druhý půlrok byl ještě lepší.

Co bys vzkázala studentům, kteří se rozhodují o studiu v zahraničí?

Ať neváhají, je to ta nejlepší zkušenost, jakou může student mít. Odejdeš od rodičů, kamarádů a tvého starého života. Získáš moc zkušeností, naučíš se nové věci a poznáš skvělé lidi.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

EduPlán: Co budu dělat po škole? A jak to zjistit?

EduPlán: Co budu dělat po škole? A jak to zjistit?

EduPoradna
High School nebo International Baccalaureate Diploma. Jak vybrat zahraniční střední školu a její zakončení?

High School nebo International Baccalaureate Diploma. Jak vybrat zahraniční střední školu a její zakončení?

Internátní školy
Jak se dostat na Oxford, jak probíhá výuka v době koronaviru a jak získat stipendium?

Jak se dostat na Oxford, jak probíhá výuka v době koronaviru a jak získat stipendium?

Příběhy a zkušenosti