Jak najít brigádu při studiu v Německu

blog_obrazky_penize

Dostali jste se na vysokou školu v Německu a rádi byste si tam našli i přivýdělek? Brigáda v Německu má oproti ČR pár odlišností. Připravte se na ně, ještě než se pustíte do hledání.

Brigáda v Německu je pro studenty nejen skvělý způsob, jak si pár euro přivydělat, ale také příležitost k procvičení jazyka a proniknutí do místní kultury. Je fajn, když se na přivýdělek ke studiu nebudete dívat jen z finančního hlediska, ale při hledání brigády zohledníte dlouhodobý přínos, který pro vás může mít.

Nebojte se porozhlédnout v oboru

Jakmile začnete se studiem vysoké školy v Německu, nejspíš zjistíte, že je mnohem více orientováno na získání praxe než v Česku. Obvykle je pro úspěšné dokončení studia dokonce povinností psát diplomovou práci ve firmě nebo absolvovat jinou formu stáže.

Ještě nejste ve studijním programu tak daleko? Ani tak se nebojte porozhlédnout po brigádě, která souvisí s vaším oborem studia. Německé firmy jsou otevřené spolupráci se studenty a různým formám zkrácených úvazků. Pokud s vámi bude zaměstnavatel spokojený, je téměř jisté, že vám po dokončení studia nabídne práci na plný úvazek. Není k zahození hned po dokončení zahraniční vysoké školy odcházet s diplomem i nabídkou práce v kapse, ne?

Vylepšete svůj životopis v němčině

V Německu se na kvalitní CV klade opravdu velký důraz. Narychlo sepsaný životopis, kde uvedete jen obor svého studia, nikoho nezaujme. A tím hůř, pokud ho odešlete s pravopisnými chybami. Personalisté v Německu vyžadují vysoký standard sebeprezentace, a to platí jak pro hledání zaměstnání, tak pro hledání brigády v Německu pro studenty.

Ale co o sobě psát, když jako studenti hledáte brigádu a máte minimum pracovních zkušeností? Svoje schopnosti a dovednosti, ale i zápal pro věc, můžete klidně prezentovat i na školních projektech. Vedli jste tým spolužáků a vyhráli se svým projektem školní soutěž? Zorganizovali jste na škole charitativní sbírku a vybrali rekordní částku? Při sestavování svého životopisu se nezapomeňte ohlédnout také za svými úspěchy v mimoškolních aktivitách. Reprezentujete dlouhodobě v nějakém sportu? Vedete kroužek baletu pro malé tanečnice? Každá taková zkušenost se počítá!

Kde hledat brigádu v Německu?

Svhledáním brigády v Německu začněte na specializovaných portálech pro studenty. Mezi nejznámější patří:

Určitě se ale neomezujte jen na tyto portály. Buďte při hledání brigády v Německu pro studenty kreativní. Téměř každá univerzita nabízí svůj pracovní portál (Jobportal) či kariérní centrum, oblíbené jsou i kariérní veletrhy (Jobmessen).

Hledáte společnost pro absolvování stáže? Nebojte se oslovit svoji vysněnou firmu napřímo. Nabídky často najdete v sekci kariéra přímo na firemním webu. Existují také weby zaměřené na nabídku stáží (např. MeinPraktikum.de) nebo vyhledávejte “Praktikum” na největších kariérních portálech. Další možností je kariérní síť LinkedIn. A věděli jste, že v Německu funguje ještě místní XING? Zjistěte další tipy, kde hledat práci v Německu.

Jakou formu úvazku zvolit?

U studentů patří mezi nejoblíbenější formu úvazku minijob. Existují dva druhy.

  • 450-Euro-Minijob: Smíte si vydělat maximálně 450 € za měsíc. Obvykle pracujete pravidelně, ale vzhledem k minimální mzdě smíte měsíčně odpracovat nejvýše 47,368 hodin (9,50 € × 47,368 = 450 €).
  • Krátkodobý minijob (Kurzfristige Minijobs): To je časově omezený krátkodobý přivýdělek. Tento minijob smíte vykonávat nejdéle 3 měsíce v roce nebo celkem 70 pracovních dní. Pak není měsíční výdělek omezen.

Výhodou minijobu je, že se z něj neodvádí daně a je z velké části osvobozen od odvodů pojistného.

Nedaří se? Nevzdávejte to

I když je studentká brigáda v Německu v oboru, který jste vyjeli do zahraniční studovat nejlepší způsob, jak nasbírat potřebné pracovní zkušenosti, možná se vám nepodaří najít skvělou stáž hned napoprvé. Nevěste hlavu! Příležitostí najít brigádu v Německu pro studenty se nabízí opravdu spousta. Někdy stačí jen upravit životopis a odpovědi od zaměstnavatelů se vám pohrnou.

Chcete se dozvědět více o studiu v Německu? Podívejte se na vysoké školy v Německu na našem webu nebo se nám neváhejte ozvat.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Dokonalé spojení aneb jak tvoříme synergie v oblasti vzdělávání [Forbes]

Dokonalé spojení aneb jak tvoříme synergie v oblasti vzdělávání [Forbes]

Příběhy a zkušenosti
Za Hranice: Epizoda #9 S Hanou Bernhardovou o jejím splněném snu studovat biochemii na Oxfordské univerzitě

Za Hranice: Epizoda #9 S Hanou Bernhardovou o jejím splněném snu studovat biochemii na Oxfordské univerzitě

PodcastPříběhy a zkušenosti
Nord University v norském Bodø – studujte zdarma bakalářský program Anglický jazyk a literatura za polárním kruhem

Nord University v norském Bodø – studujte zdarma bakalářský program Anglický jazyk a literatura za polárním kruhem

Zajímavosti a tipy
Ohlédnutí za EduFestivalem 2022

Ohlédnutí za EduFestivalem 2022

Události a soutěže