Moje cesta na Cambridge

Cambridge_Unsplash_Education.cz

Studium medicíny na jedné z nejstarších univerzit na světě!

Z českého gymnázia na vysokou školu do UK

Je květen 2009 a já se zpocenou a bolavou rukou dopisuji svůj poslední test v rámci zkoušky IB (International Baccalaureate) na jednom z pražských gymnázií. Dva roky tvrdé práce jsou za mnou, několik měsíců prázdnin přede mnou! Jediné co zbývalo byly výsledky, které mi měly zajistit cestu na vysněnou vysokou školu v Anglii. Téměř deset let poté dopisuji poslední zkoušku z medicíny na Cambridge. Jak jsem se sem dostal?

V předposledním ročníku gymnázia mi bylo 18 a otázku „co budeš dělat po maturitě?“, asi tak jako vy všichni, co jste teď v podobné situaci, jsem v té době začal slýchávat nevídaně často. Nějaký čas jsem měl připravenou odpověď, která na otázku sice neodpověděla, nicméně utěšila tázajícího se člověka natolik, že mi dal na chvíli pokoj. Po chvíli mi ale bylo jasné, že s odpovědí vlastně utíkám sám před sebou a že je čas ujasnit si cestu, kterou chci svůj život směrovat.

Jak si vybrat obor studia na vysoké škole?

Takže se mi při hledání odpovědi naskytla ta hlavní otázka: Co mě vlastně naplňuje? A jak to poznám? Většina předmětů mi šla, ale který byl ten, ke kterému jsem přistupoval s nadšením? V tu dobu jsme, shodou okolností, měli ve škole zpracovat vlastní projekt na jakékoliv téma, které zasahuje alespoň do dvou předmětů. Uvědomil jsem si, že co mě vždycky dokázalo ohromit ze všeho nejvíc byly poznatky z lidské biologie.

Zároveň jsem se rád „ztrácel“ v různých experimentech na chemii, počítal vzorce, měřil veličiny a dělal z toho všeho logické závěry. Při tom mě konečně napadlo téma na projekt! Jak mohou chemické látky ovlivnit fungování organismu? Jak vlastně fungují léky? Jak se vyrábí? A tak to šlo dál a dál, až jsem byl rozhodnut, že to je to, co chci dále studovat a podal jsem přihlášku na farmacii v Hradci.

Vzhledem k tomu, že jsem studoval IB program, řekl jsem si, že zkusím také studium v zahraničí a podal jsem přihlášku na farmakologii na University College London (UCL), protože disponuje jedním z nejstarších oddělení tohoto druhu na světě a má za sebou několik klíčových objevů v tomto oboru. 

Tím jsme zpátky u poslední IB zkoušky, kdy jsem už věděl, že jsem se dostal na farmacii v Hradci a měl také „conditional“ nabídku na farmakologii na UCL. Vzrušující myšlenka na život a studium ve velkoměstě, kde bude všechno nové a jiné, mě stále více táhla za hranice, takže když jsem v červenci 2009 dosáhl potřebných bodů, a splnil tak podmínku, nemohl jsem se dočkat začátku akademického roku.

Studium na vysoké škole v Anglii a první praxe v zahraničí

Bylo to přesně takové, jaké jsem si to představoval. Majestátní bílá budova univerzity s mramorovými sloupy, která se tyčí v poklidné čtvrti Bloomsbury, studenty každý den vítala při cestě na přednášky, přednášející profesoři měli tituly delší než jméno, skoro nic jsem prvních pár týdnů nestíhal kvůli „náročnému“, novému společenskému životu a byl jsem rád, že jsem trefil z kolejí do školy a zpět.

Po pár měsících jsem si na nové prostředí už zvykl natolik, že jsem se mohl naplno ponořit do studia farmakologie, která mi nadále přišla fascinující. Představoval jsem si, že se po studiu vrhnu do farmaceutického výzkumu.

Díky excelentní přípravě na univerzitě se mi, po několika pohovorech, konečně podařilo získat místo v laboratoři v jedné z největších farmaceutických firem na světě. Pracoval jsem v oddělení vývoje nových látek, kde jsem sice používal znalosti nabyté během studia, ale pomalu jsem zjišťoval, že mé nadšení opadá.

Po delším zkoumání jsem usoudil, že to bylo díky tomu, že jsem byl v laboratoři nesmírně odpoután od té složky farmakologie, kterou jsem podvědomě celou dobu považoval za nejdůležitější: vliv léků a jejich účinku na člověka, tedy klinickou spíše než teoretickou stránku věci. Zároveň jsem vždy vítal, když do firmy přišli přednášet lékaři a lékařky s vědeckou i klinickou praxí, protože dokázali problematiku zasadit přesně do takového kontextu, který mi ve výzkumu chyběl.

Výzkumné laboratoře firmy GlaxoSmithKline v anglickém městě Stevenage, kde jsem začínal pracovat.

A přesně toto zaměření nabízel tehdy nový magisterský program na Univerzitě v Cambridge, sponzorovaný Wellcome Trust foundation – klinická terapeutika. Neváhal jsem a na program se přihlásil s původním záměrem, že se specializuji a vrátím zpět do praxe, i když myšlenka o studiu medicíny se mi zjevovala stále častěji. Do magisterského programu jsem se k mému příjemnému překvapení dostal a přestěhoval se tak do věhlasného Cambridge!

Během magisterského studia v Británii jsem se dostal k projektu, který zahrnoval zkoušky léků na malé skupině dobrovolníků a pacientů. Tím se pro mě přímo „roztrhl pytel“ s otázkami o jejich symptomech, příznacích, patologii nemoci a léčbě kterým jsem chtěl stále více porozumět, a tak se z myšlenky studovat medicínu stal můj nový cíl.

Je možné dostat se na Cambridge? Proč ne?!

A tak jsem si ve věku 24 let začal zjišťovat, jak se dostat na medicínu s úmyslem, že pošlu přihlášky jak na české, tak anglické lékařské fakulty. V Anglii můžete poslat přihlášku maximálně na 4, v česku bez limitu – poslal jsem je tedy na všechny LF v Praze a Plzni a v Anglii na 4 fakulty. Protože jsem ještě dodělával magisterský titul na Cambridge, znal jsem několik studentů z místní fakulty, kteří tam byli nadmíru spokojení, rozhodl jsem se, že to zkusím a přihlášku pošlu i tam.

Po několika měsících strávených praxí v nemocnici, dobrovolnictvím v hospicu a brigádou ve firmě, co zajištovala domácí péči o nemocné a také přípravou na přijímací zkoušky jak v ČR, tak v Anglii (BMAT a UCAT) jsem se najednou octl u šestičlenné komise při pohovoru na fakultu v Cambridge.

Promoce lékařské fakulty probíhala v prostorách St. John’s College. Zdroj: Michal Barabas

To už je přes šest let. Teď jsem lékařem – anesteziologem v předatestační přípravě a neměnil bych nic. Je to obor, který mě skutečně naplňuje, i když jsem si k němu musel najít svou cestu. Pokud už jste si teď, na rozdíl ode mě, jisti že medicínu studovat chcete, proč ne v zahraničí? Proč ne třeba na Cambridge nebo Oxford? Jde to. Ale o tom vám více napíšu zase příště.

S kolegy, s kterými jsem nastoupil na absolventskou pozici v oblastní nemocnici. Zdroj: Michal Barabas

Mezitím se určitě podívejte se na základní informace o studiu na University of Cambridge na našem webu!

Autor

Michal Barabas, lékař v předatestační přípravě. Absolvent lékařské fakulty na University of Cambridge a farmakologie na UCL. Michal pro nás také vede přípravný kurz na přijímací testy UCAT.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Jak se studuje v Cambridge?

Jak se studuje v Cambridge?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje ve Velké Británii?

Jak se studuje ve Velké Británii?

Příběhy a zkušenosti
Jak se Bára dostala na Oxford a jak se jí podařilo studia financovat i po Brexitu

Jak se Bára dostala na Oxford a jak se jí podařilo studia financovat i po Brexitu

Příběhy a zkušenosti