Střední škola v USA: Realita je ještě lepší, než jsem čekala, říká Kateřina Kuthanová

Kateřina Kuthanová_Education.cz

Ve spolupráci s Bakala Foundation přinášíme další inspirativní příběh. Přečtěte si o tom, jaké to je studovat střední školu v Americe, jak překonat počáteční obavy a jak funguje stipendijní program, který Katce umožní strávit v USA rok a zjistit, jak funguje vzdělávací systém na střední škole ve státě New York.

Když se Katka dozvěděla o stipendijním programu ASSIST & HMC, který umožňuje studentům studovat v zahraničí s plně pokrytými náklady na školné, ubytování a stravu, její reakce byla zpočátku vlažná:

Původně jsem se bála vyjet studovat někam daleko. Nechtěla jsem do Ameriky, říkala jsem si, jestli to tam sama zvládnu. Ale když jsem si vzala čas na rozmyšlenou, uvědomila jsem si, že mě to vlastně láká. A teď jsem za to opravdu ráda.“

Nakonec letos v létě šestnáctiletá Katka Kuthanová odcestovala na střední školu The Stony Brook School ve státě New York, kde tento školní rok studuje.

Zdroj: Kateřina Kuthanová

Jaké jsou tvoje dojmy ze studia v Americe nyní, po 3 měsících?

Skutečnost je mnohem lepší, než jsem čekala. Jsem moc ráda, že se mi do Ameriky podařilo odjet studovat. Všichni jsou moc vstřícní a škola mě baví. 

Ze začátku jsem si například nemohla zvyknout, jak rozsáhlý je školní campus. Deset budov, které jsou v prostorném areálu umístěny celkem daleko od sebe, takže má člověk co dělat, aby se během přestávky stihl přesunout z jedné budovy do druhé. Ale už jsem si zvykla, campus už mi nepřijde tak velký a dokonce se stíhám o přestávkách nasvačit.

Jinak tu máme skvělé vybavení. Můžeme si půjčovat počítače, Apply, to zatím v českých školách myslím není.  A osobně oceňuji hodně dobře vybavené laboratoře.

Jak ovlivnila výuku současná pandemie? Fungujete online, nebo docházíte do tříd?

Chodíme do školy, ale samozřejmě musíme respektovat veškerá opatření jako je dodržování rozestupů, v jídelně můžeme být u stolů jen po dvou.  Ve třídě nosíme roušky a v lavici sedí vždy jen jeden student. To je ale vlastně zároveň i výhoda. Předměty zde jsou založené na diskusi a čím méně studentů je ve třídě, tím je výuka intenzivnější. Častěji se dostanete ke slovu, což mě baví.  

Online jsme zatím fungovali pouze jeden týden, kvůli výskytu jednoho nakaženého, jinak probíhá běžná výuka ve škole. Kvůli opatřením se zavřela sportoviště, bazén, posilovna. Některá z nich se otevírají aspoň o víkendu.

Jaké předměty vlastně studuješ?

Mám jen šest předmětů. To se sice může zdát málo, ale maximum zde je sedm, přičemž ten sedmý bývá „odpočinkovější“ jako třeba výtvarná výchova. Kromě povinné angličtiny a dějepisu chodím například i na ekonomiku či environmentální vědy. Na rozdíl od ČR jsou tu předměty mnohem detailněji zaměřené, můžete se specializovat na konkrétní oblast. Loni tu mezi volitelné předměty patřily tak zajímavé obory jako například oceánská biologie či letecký simulátor. Škoda, že je letos neotevřeli, určitě bych je ráda vyzkoušela. 

Zdroj: Kateřina Kuthanová

A jak zvládáš angličtinu? Nedělá ti výuka v anglickém jazyce problém?

Ze začátku jsem strávila každou volnou chvíli učením, samotné čtení mi trvalo déle. Ale teď už rychleji čtu a jsem ve všem rychlejší. Postupně jsem si na jazyk zvykla. Navíc je výuka tady opravdu stimulus pro mozek, a to se mi líbí. Zatím mám všude úspěšnost nad devadesát procent.

Takže stíháš i nějaké mimoškolní aktivity?

Často se stává, že si najdete kamaráda, který vás pak pozve na prázdniny k nim. Moji kamarádi mě třeba teď pozvali na týdenní prázdniny do Vermontu. Je tu krásně, všude sníh. Navíc už začala lyžařská sezóna a já lyžování miluji. Ale i od školy máme organizovaných celkem dost aktivit jako třeba výlety na pláž, venkovní i vnitřní kino, výtvarné workshopy, sportovní tréninky s olympioniky, táboráky a mnoho dalších.

Na střední školu do Ameriky ses vlastně dostala díky stipendiu ASSIST. Můžeš popsat, jak probíhalo výběrové řízení?

Nejnáročnější byla podle mě esej. Porota na ni klade velký důraz, vždy je zajímá, kdo jste a čeho chcete dosáhnout. Sepsání eseje je proto dobré věnovat dostatek času a musím říct, že i pro mě to byl užitečný proces, díky kterému jsem poznala sama sebe a ujasnila své priority a cíle. Jazykový test pak nebyl příliš náročný. Jsem stresař a testu jsem se bála, nakonec naštěstí úplně zbytečně. Poté už následoval jen pohovor, který byl nakonec příjemnou diskusí. Takový tip pro další uchazeče je: hlaste se o slovo, buďte aktivní, ale na druhou stranu také naslouchejte a dávejte prostor ostatním.

Zdroj: Kateřina Kuthanová

Chystáš se na Vánoce domů?

Dost zvažuji, zda poletím na Vánoce do Česka nebo ne. Na jednu stranu mi chybí české jídlo. Ale po návratu bych musela absolvovat povinnou dvoutýdenní karanténu a také ASSIST nám doporučuje spíš strávit celý rok v USA, bez přerušení, abychom nevypadli z aklimatizačního procesu. Taky chci víc poznat Ameriku, tak asi spíš zůstanu.

Co plánuješ, až se vrátíš zpět do ČR po dokončení ročního studia v Americe?

Až se vrátím do Čech, ráda bych se vrátila zpět ke své třídě, čekají mě tedy rozdílové zkoušky, abych mohla se spolužáky plynule pokračovat do dalšího ročníku. Ještě jsem se nerozhodla, kam na vysokou, ve hře jsou české i zahraniční vysoké školy. Musím říct, že v USA jsou skvělé školy a studium v zahraničí je úžasný zážitek, ale v ČR jsou také kvalitní školy, navíc tam mám rodinu. Tak ještě uvidím, každopádně myslím, že ze studia v USA budu těžit ještě hodně dlouho.

Doporučila bys ostatním studijní pobyt v zahraničí?

Studium v zahraničí určitě všem moc doporučuji. Je to super zážitek, naučíte se totiž nejen o jiné kultuře, ale i o vás samotných.

Zdroj: Kateřina Kuthanová 

O stipendiích ASSIST & HMC

Středoškolská stipendia ASSIST & HMC umožňují studentům strávit buď 1 rok na střední škole v USA (program ASSIST) nebo 2 roky ve Velké Británii (program HMC). Stipendium plně pokrývá náklady na školné, ubytování a stravu.

  • ASSIT & HMC dohromady sdružují přes 300 soukromých středních škol.
  • Přihlášky do dalšího ročníku ASSIST & HMC jsou otevřeny do 10. prosince 2020.
  • Přihlášku a více informací naleznete ZDE.
  • V České republice tato stipendia zprostředkovává nadace Bakala Foundation.

Nadace kromě středoškolských stipendií poskytuje také stipendia vysokoškolská, pod názvem Scholarship, a díky její podpoře studuje na špičkových zahraničních univerzitách po celém světě již 171 českých studentů a studentek.

Autor

Bakala Foundation je česká rodinná nadace Zdeňka a Michaely Bakalových. Byla založena v roce 2007 s cílem podporovat rozvoj talentovaných studentů prostřednictvím stipendijních programů pro studium v zahraničí.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Jak se studuje v Dánsku?

Jak se studuje v Dánsku?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje ve Francii?

Jak se studuje ve Francii?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje v Japonsku?

Jak se studuje v Japonsku?

Příběhy a zkušenosti