Esport jako vstupenka ke skvělému studiu i úspěšné kariéře

Archiv esportové organizace eSuba

Esport je u nás i po celém světě rychle se rozvíjející oblast. A čím dál lépe se dá spojit i s kvalitním zahraničním vzděláváním.

Komunita kolem esportu je zvyklá fungovat online a za poslední měsíce se zvyšují jak počty hráčů, tak těch, kteří esport sledují na různých platformách, jako je například Twitch.tv. Tam, podle zakladatele esportové organizace eSuba Ladislava Dyntara, za poslední dobu vzniká až o 50 % více obsahu. Pokud vás esport tedy zajímá, určitě je vhodná doba se do něj pustit. My jsme se ale zaměřili hlavně na to, jaké možnosti vzdělávání mají gameři u nás i v zahraničí.

Archiv esportové organizace eSuba

Jak se stát z hráče manažerem v esportové organizaci

Ondra “Andrew” Zeman z nejznámější esportové organizace eSuba je jedním z hráčů, kterým se poměrně v mladém věku podařilo na esportové scéně uspět.  A to především ve hře World of tanks. Sám ale říká, že se pro něj esport stal důležitou součástí života, ovlivnil výběr jeho školy i budoucí kariéru. Tu teď nastartoval právě jako člen eSuba týmu. Pracuje totiž jako marketing a PR manažer organizace. Je tak příkladem toho, že esport nabízí spoustu možností uplatnění, nejen v roli profesionálního hráče, ale i v dalších oblastech.

V České republice však hráči nemají příliš mnoho možností, jak se esportu věnovat přímo na akademické půdě.

  • eSuba pořádá Esport ligu, díky níž se jim daří na střední i vysoké školy esport dostat. Studovat ale obory přímo zaměřené na esport v ČR zatím možné není.
  • Hráči se ale mohou zdokonalovat například v dalším projektu eSuby, organizace totiž založila také Esport univerzitu. Tam se jim dostane nejen tréninku pod vedením zkušených hráčů a koučů, ale i mentální trénink a další rozvojové aktivity.

Archiv esportové organizace eSuba

“Snažíme se také o rozvoj dalších kariérních možností, které esport otevírá. Esport je totiž na vzestupu a nabízí mnoho zajímavých příležitostí, i v budoucnu lze očekávat jeho ještě větší rozmach. Chceme ukázat širší veřejnosti, že esport je skvělou oblastí, kde mohou lidé propojit svůj koníček s profesionální budoucností,” vysvětluje Bersen Hoxha z eSuba.

V Americe můžete hrát za univerzitní tým

V zahraničí je to jiné. K esportu se například v USA přistupuje jako k jakémukoliv jinému sportu. Univerzity tak nabízí stipendia esportovcům, podporují je v jejich koníčku a zapojují je do univerzitních týmů. Pokud se vám tak jako gamerovi daří, máte reálnou šanci získat stipendium na univerzitě v Americe.

Populární hry:

  • League of Legends
  • DOTA2
  • CS: GO
  • Overwatch
  • Hearthstone
  • Rocket League
  • Brawlhalla
  • Super Smash Brothers
  • Counter-Strike
  • Fortnite
  • Rainbow Six Siege

Archiv esportové organizace eSuba

Studovat můžete obory spojené přímo s esportem, nebo si hraní přibrat jako koníček

V USA vnímají esport mnohem více jako profesionální aktivitu. Univerzity mají vybudované zázemí pro hráče, kde se mohou zdokonalovat a rozvíjet svůj talent. Každý v týmu má určenou roli, týmy mají své kapitány, trenéry a taky vlastní učebny, kde trénují. Každá škola má trochu jiný přístup a podmínky, ale obvyklé je rozdělení do dvou typů týmů, a to o vyšší a nižší úrovni. Jedna je pro ty nejlepší hráče, druhá pro ty, kteří chtějí hrát, ale nejsou zatím na top úrovni.

Hráči trénují pod vedením trenérů. Tréninky mají zařazené do výuky, stejně jako sportovci z jiných sportů. Do týmů, které fungují na škole, se tak může zapojit i člověk, který nestuduje přímo obor Esport. Záleží čistě na tom, jak dobrý je. Může to být doplněk k nějakému technickému oboru, např. computer science and software engineering. Existují ale i programy více zaměřené přímo na esport, např. Programs in video game development and programming, game art/interactive media design, and computer animation.

Na středoškolské úrovni mají v Americe školy své herní ligy, kam se mohou hráči připojit. Je to jedna z mnoha možností, jak se zapojit do tzv. “extracurricular” aktivit, které jsou sponzorované školou. I tady probíhají tréninky pod dohledem trenéra.

Jaké možnosti esport otevírá v UK?

V UK mají zájemci o esport zase možnost připravovat se na kariéru i po tom, co ukončí svou hráčskou éru. Univerzity tady totiž mnohem častěji nabízí obory, které jsou zaměřené na celý esportový ekosystém. Studovat tak můžete třeba Esport production nebo obecnější obor Esports, apod. Některé britské univerzity ale mají stejně jako americké vysoké školy vlastní univerzitní týmy, takže se můžete v esportu realizovat, i když jste se rozhodli studovat něco jiného.

Populární hry:

  • League of Legends
  • Dota 2
  • FIFA
  • Overwatch
  • Hearthstone
  • Counter Strike
  • Super Smash Bros

Archiv esportové organizace eSuba

Vznikne nový program, který hráče připraví na studium v zahraničí

“Snažíme se o to kultivovat prostředí esportu u nás, dlouhodobě tak s hráči pracujeme nejen v našem týmu, ale také prostřednictvím Esport ligy probíhající na více než stovce středních škol, spolupracujeme i s univerzitami,” popisuje Bersen Hoxha z eSuby. Kromě toho klub založil i vlastní již zmíněnou esport univerzitu, díky níž mohou hráči absolvovat profesionální tréninky pod vedením kouče, a zlepšit tak svoje dovednosti.

“Snaha vytvořit pro hráče ekosystém, kde se mohou zlepšovat a dosáhnout úspěchů, nás vede i ke spolupráci s Education.cz. Dlouhodobým cílem spolupráce je totiž také vytvořit program pro hráče, který je provede profesionální přípravou s cílem dostat je na zahraniční stipendijní programy univerzit například v USA nebo ve Velké Británii,” popisuje plány Bersen Hoxha. “Chceme ukázat, že nejde jen o sezení u počítače, ale že esport rozvíjí důležité kompetence a dovednosti, rozvíjí kritické myšlení a schopnosti řešit problémy, a kromě toho nabízí spoustu možností pro budování úspěšné kariéry,” dodává.

Pokud vás oblast esportu zaujala, neváhejte se nám ozvat.

Nabízíme kvalitní studijní a kariérové poradenství. Pomůžeme vám najít tu správnou cestu nejen v České republice, ale i při studiu v zahraničí

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Indian Springs School – druhý domov pro studenty z celého světa!

Indian Springs School – druhý domov pro studenty z celého světa!

Internátní školy
Marianapolis Preparatory School – skvělá americká boarding school s katolickými hodnotami

Marianapolis Preparatory School – skvělá americká boarding school s katolickými hodnotami

Internátní školy
Worcester Academy – mezinárodní internátní škola v USA nejen pro sportovce a umělce

Worcester Academy – mezinárodní internátní škola v USA nejen pro sportovce a umělce

Internátní školy