Kariérní EduPoradna: Co jsou talenty a jak se projevují

volba_Unsplash_Education.cz

Talenty jsou tématem, který se ve velkém objevuje v názvech televizních show, ve firemních programech i v knihkupectvích. Zajímavé je, že odpověď na otázku, co je to talent a jak se projevuje, hledají lidé různého věku a v různých fázích svého života.

Co tedy talenty jsou a jak se projevují? To a mnohem víc se dozvíte v našem novém seriálu Kariérní EduPoradna, který pro vás připravuje psycholog a kariérní poradce Valery Senichev.

Valery Senichev

Valeryho příběh aneb kam vedla cesta za jeho talentem

Téma talentů a zájmu o ně mě provází celý život. Moji rodiče měli velmi rozmanité představy o  tom, na co se hodím a jaké jsou mé talenty – měl jsem být např. diplomatem (to byla hodně mylná představa) nebo profesorem psychologie (mámin sen). Já sám jsem svého času chtěl být korporátní „zvíře” – opravdu úspěšný manažer v obří firmě (dost jsem se tehdy inspiroval seriálem Suits, kde byli právníci ve svých drahých oblecích ztělesněním úspěchu). Představ o mé budoucnosti padlo několik a některé z nich byly velmi konkrétní, ovšem žádná z nich nepřihlédla k mým možnostem. Jaké mám předpoklady k těmto vysněným povoláním? A byl bych v takové práci vůbec dobrý?

Na gymnáziu jsem se začal hlouběji zajímat o talenty. Toto téma mě přitahovalo, protože mi dávalo naději, že zjistím, v čem můžu být skutečně dobrý. Chtěl bych říct, že jsem to dělal s vidinou toho, abych se pak na pracovním trhu neztratil a dobře se uplatnil, nicméně realita byla spíš taková, že jsem byl trošku líný a nechtěl jsem dělat něco, co bych se musel dlouho „šprtat”. Má představa byla, že zjistím svůj talent a najednou půjde všechno hladce a samo. Tak jednoduše to ale bohužel nefunguje. Několik let poté jsme se tématu silných stránek, nadání a vloh věnovali při studiu psychologie. V tu dobu jsem si poprvé naplno uvědomil, jak je to téma ve skutečnosti složité.

Proč vůbec talenty řešit?

Například proto, abyste si vybrali střední nebo vysokou školu podle sebe. Na správně zvolené škole a oboru totiž můžete růst a nemusíte trpět každý den při činnostech, které vás opravdu nebaví. Pokud jsou pro vás školní dny galeje, vězte, že praxí se toho příliš nezmění. Pokud budete znát své talenty, můžete si vybrat obor, který vám sedne a neudělá vám v nejbližších 4 letech ze života peklo.

Trh práce prochází velkými změnami (automatizace, robotizace, změny způsobené Covid-19 aj.). Znalost vašich talentů a toho, kde je můžete uplatnit, vás zkrátka nevyřadí ze hry. Umožní vám fungovat dobře na pracovním trhu, protože budete vědět, kde přesně hledat práci, ve které budete úspěšní a spokojení.

Zdroj: Unsplash

Co je to ten „talent“?

Cambridgeský slovník (2021) uvádí, že jednou z definic je „přirozená” schopnost být dobrý v něčem, obzvláště když vás předtím nikdo moc v tomto směru nevzdělával.

Jinak řečeno, je to vrozená dispozice, díky které vám některé činnosti jdou s lehkostí. Zní to dost jednoduše, ale někdy může člověku v praxi trvat takové zjištění i roky. Někteří lidé svůj talent dokonce neobjeví nikdy, protože se nikdy nedostanou do situace, ve které by se jejich talent projevil. Já jsem třeba až ve 28 letech zjistil, že jsem vážně dobrý běžec a navíc mě běh neskutečně baví. Nikdy dřív jsem se běhu nevěnoval a najednou si svůj život bez běhání těžko můžu představit.

Co se často děje mezi mladými lidmi?

Častou situací je, že mladý člověk na otázku, jaké má talenty, odpoví „nevím.” Je potřeba říct, že i to je  v pořádku a není to špatná odpověď. Naopak. „Nevím” může být cestou k poznávání sebe sama. Může mladému člověku otevřít oči a paletu možností. Stačí začít pátrat a poznávat, co jej baví, na co je opravdu šikovný a v čem dokonce vyniká.

Co si ještě zapamatovat?

  • Poznání sebe je celoživotním procesem: zkoušíte a objevujete. Nefunguje to tak, že uděláte test talentů a hned vám bude vše jasné. 
  • Talenty jsou de facto „předpoklady“ pro vykonávání nějaké činností. Pokud ovšem k něčemu nemáte dostatek „vloh“, neznamená to, že danou činnost máte zcela přestat vykonávat.
  • Výsledky testů jsou nápovědou. Je to podklad pro vás a pro další sebepoznání, konzultace a workshopy. Není to nálepka, která o vás řekne všechno.

Naše talenty využíváme každý den (v různé míře), aniž bychom si to vlastně uvědomovali. 

Zdroj: Unsplash

Jak můžu talenty rozpoznat?

  • Zkuste oslovit psychologa, který se tomuto tématu věnuje. Pomoci vám může také kariérní poradce ve vaší škole nebo v nejbližším městě.
  • Zamyslete se nad svým chováním v některých konkrétních každodenních situacích. Jak se zachováte, když se vám vybije telefon v cizím městě a vy se budete potřebovat zorientovat? Oslovíte kolemjdoucí? Zkusíte si vzpomenout na cestu a najít nějaké relevantní informace, které vám napoví, kde se nacházíte? Odpovědi jsou vaším prvním střípkem do skládačky se jménem „Můj talent”.
  • Zkuste dobrovolnictví nebo stáž. Jakákoliv dobrovolnická činnost (individuální, skupinová, smíšená) vám poměrně rychle pomůže zjistit, co vám jde dobře. V přátelském kolektivu dostanete velmi rychle zpětnou vazbu na sebe a na svou práci. Pokud hledáte dobrovolnictví na druhou, tak zkuste dobrovolnictví v cizině (pokud to současná situace dovolí). Zkušenosti s dobrovolnictvím po střední škole ukazují, že i několik měsíců strávených dobrovolničením např. v nemocnicích nebo v neziskových organizacích, pomáhá mladým lidem zjistit, které obory je skutečně zajímají a které ne. Navíc si získají odstup od toho tlaku, že po střední škole MUSÍ nastoupit na vysokou.
  • Ztratili jste někdy u nějaké činnosti pojem o čase a o lidech kolem? Kdy a kde se to stalo? Možná jste pomáhali jako dobrovolník v taneční škole nebo pořádali události ve Skautu? Je to důležitá informace, která vám napoví, kde vaše talenty hledat. Položte si otázky: bylo to super, protože jste vykonávali samotnou činnost nebo vás naplňovala ta radost a tzv. „flow” proudilo z radosti lidí kolem vás?

Žádný z výše zmíněných tipů není konstantním řešením pro nalezení talentu. Ovšem mohou to být první krůčky za spokojeným životem dle vašich představ.

Hledáním talentů se zabýváme také v našem novém projektu Eduplán, kde studentům pomáháme právě s tím, aby se naučili o sobě konstruktivně uvažovat a hledat své silné stránky. Sebepoznání je celoživotní cesta, kterou ale můžete odstartovat správně.

Těším se na vás v dalším díle, ve kterém se zaměříme na další témata, která se týkají seberozvoje, talentu a silných stránek!

Autor

Valery Senichev, kariérní poradce a talentový psycholog, který se zaměřuje na témata talentů a klíčových kompetencí, potřebných pro uplatnění ve stávajících a nově vznikajících profesích. V rámci svého projektu Educamp se věnuje tématům udržitelnosti v oblasti vzdělávání, kariérnímu poradenství pro mladé lidi a mentoringu.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Eduplán: Kariérní EduPoradna aneb seriál o seberozvoji, talentech a cestě za úspěchem

Eduplán: Kariérní EduPoradna aneb seriál o seberozvoji, talentech a cestě za úspěchem

EduPoradna
Kariérní EduPoradna: Jak si vybrat školu? Mám jít dál studovat nebo do práce?

Kariérní EduPoradna: Jak si vybrat školu? Mám jít dál studovat nebo do práce?

EduPoradna
Kariérní EduPoradna: Proč absolvovat stáž při studiu?

Kariérní EduPoradna: Proč absolvovat stáž při studiu?

EduPoradna