Podpoří prezidentští kandidáti studium v zahraničí?

blog vlajky ceska republika volby blog

Zeptali jsme prezidentských kandidátů a kandidátky, zda a jak podpoří studium českých studentů a studentek v zahraničí. Přečtěte si, co odpověděli.

Důležitým tématem je pro prezidentského kandidáta nebo kandidátku i otázka vzdělávání. Dlouhodobě v Education.cz podporujeme studenty, aby vyjeli do zahraničí a absolvovali nějakou část svého studia mimo Českou republiku. Jsme přesvědčeni, že jim to přinese nedocenitelné zkušenosti, které velmi často přinesou zpět a mohou své okolí obohatit nebo inspirovat.

Zajímalo nás proto, jak se k otázce studia v zahraničí staví kandidáti a kandidátka na prezidenta/ku republiky. Zajímalo nás, jestli by podle nich studenti a studentky měli vyjíždět na studijní pobyty do zahraničí a také to, jak oni sami případně tuto možnost pro české studenty podpoří.

Podpora studia v zahraničí je důležitá i ze strany politiků a političek

„I pro mě samotnou byla zahraniční zkušenost už na střední škole transformační a velmi důležitá. Přinesla mi nový pohled na vzdělávání i fungování ve společnosti, ve které jsem se pak vzdělávala dál ať už na Slovensku nebo v ČR,“ popisuje Lucia Klimková, ředitelka Education.cz. Studenti, se kterými se už na středních školách potkáváme, už často nechtějí vyjíždět kvůli zdokonalení jazyka, ale kvůli odlišnému vzdělávacímu systému, případně mnohem větší provázanosti studia na mimoškolní aktivity a sport.

„Například v USA na středních školách si mohou studenti do značné míry sestavit rozvrh sami a škola je maximálně podporuje ve sportu nebo jiném talentu, který chtějí rozvíjet. Věnují se tak svým silným stránkám, které jim škola pomáhá najít,“ dodává Lucia Klimková.

Danuše Nerudová

Danuše Nerudová odpovídala na otázky Education.cz

Měli by čeští studenti a studentky vyjíždět na studijní pobyty do zahraničí, případně studovat zahraniční školy (ať už střední nebo vysoké)? Budete se zasazovat o podporu studia v zahraničí pro české studenty a studentky? Případně jak? 

Je to skvělá zkušenost a velká příležitost. Jako rektorka univerzity jsem zahraniční pobyty velmi podporovala a zasadila bych se o jejich podporu také v případě zvolení hlavou státu. Na Mendelově univerzitě nabízíme absolvování části studia na některé z partnerských univerzit nebo na stáži ve firmě, instituci nebo třeba na farmě. Talentovaní studenti mohou vycestovat i několikrát a nabízí se téměř všechny evropské země i ty mimoevropské – USA, Austrálie, Mexiko, Chile, Peru, Kolumbie nebo Thajsko. Univerzita je zapojená do programů Erasmus a CEEPUS, ale nabízí také podporu při získání stipendií mimo univerzitu a využití bilaterálních dohod umožňujících studium mimo Evropu.

Tomáš Zima

Tomáš Zima odpovídal na otázky Education.cz

Měli by čeští studenti a studentky vyjíždět na studijní pobyty do zahraničí, případně studovat zahraniční školy (ať už střední nebo vysoké)?

Jakákoliv zahraniční zkušenost, tím více studijní nebo pracovní je skvělá. Nejen pro zlepšení nezbytné jazykové vybavenosti, ale také se člověk naučí spolupracovat s lidmi jiných kultur a životních zkušeností. Odolnost a schopnost postarat se sám o sebe jsou mimo jiné vlastnosti, které zahraniční pobyty přináší. Takže všemi deseti ano.

Budete se zasazovat o podporu studia v zahraničí pro české studenty a studentky? Případně jak? 

Samozřejmě. Prezident může svoji cílenou a smysluplnou aktivitou pomáhat navazovat vztahy se zahraničními školami, univerzitami, vědeckými pracovištmi, ale také například kulturními institucemi. Prezident může otevírat dveře a příležitosti všude, kde je to pro naše studenty prospěšné. Současně je nezbytné, aby pomáhal vytvářet obraz České republiky jako otevřené a zajímavé země. Máme co nabídnout, mnohdy to ale neumíme “prodat”. To platí i o výrobě i o školách. V tom může udělat prezident velký kus práce.

Pavel Fischer

Pavel Fischer odpovídal na otázky Education.cz

Měli by čeští studenti a studentky vyjíždět na studijní pobyty do zahraničí, případně studovat zahraniční školy (ať už střední nebo vysoké)?

Ano. Zkušenost v zahraničí považuji za zcela zásadní, a to pro vysokoškoláky a také pro vybrané středoškoláky. Na druhou stranu mi záleží na tom, aby se mladí měli kam vracet. Dnes řada čerstvých lékařů, kteří u nás studovali zdarma, odjíždí za prací do zahraničí. A tak to nemůže pokračovat. Nechci, aby se z naší země stával skanzen, kde mladí nenajdou odpovídající uplatnění.

Budete se zasazovat o podporu studia v zahraničí pro české studenty a studentky? Případně jak?

Ano. Jako prezident budu aktivně pomáhat mladým a motivovat je. Zdaleka se dnes nevyužije všech nabídek, které jsou k dispozici. A protože mám se studiem v zahraničí vlastní zkušenost, jsem připraven napomoci i prakticky – například nabídnout spolupráci pražského hradu na pořádání nabídkových akcí pro naše studenty nebo napomáhat větší otevřenosti našeho školství studentům a učitelům ze zahraničí.

Karel Diviš

Karel Diviš odpovídal na otázky Education.cz

Měli by čeští studenti a studentky vyjíždět na studijní pobyty do zahraničí, případně studovat zahraniční školy (ať už střední nebo vysoké)?

Určitě ano, poznávat zahraničí už během studií je naprosto klíčové pro budoucí rozvoj a kariéru.

Budete se zasazovat o podporu studia v zahraničí pro české studenty a studentky? Případně jak?  

Určitě bych rád na svých zahraničních cestách podpořil jakékoliv aktivity vedoucí k rozšíření zahraničních stipendií, výměnných pobytů, spolupráci se zahraničními univerzitami, výzkumnými pracovišti, inovačními centry a podnikatelskými inkubátory.

 

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Ohlédnutí za EduFestivalem 2022

Ohlédnutí za EduFestivalem 2022

Události a soutěže
Nord University v norském Bodø – studujte zdarma bakalářský program Anglický jazyk a literatura za polárním kruhem

Nord University v norském Bodø – studujte zdarma bakalářský program Anglický jazyk a literatura za polárním kruhem

Zajímavosti a tipy
Dokonalé spojení aneb jak tvoříme synergie v oblasti vzdělávání [Forbes]

Dokonalé spojení aneb jak tvoříme synergie v oblasti vzdělávání [Forbes]

Příběhy a zkušenosti