Připravuji fotbalisty na zápasy, hlavně je ale podporuji v jejich osobním růstu, říká ředitel a fotbalový trenér na internátní škole Lincoln Academy

jeffrey burroughs Lincoln academy

Přečtěte si rozhovor s ředitelem Lincoln Academy o tom, jaká byla jeho cesta k fotbalu a vedení střední školy, co ve své práci trenéra považuje za nejdůležitější, i příběhy studentů, které ukazují, proč jsou internátní školy speciálním místem pro nejen akademický a sportovní, ale i osobní rozvoj.

Jeffrey Burroughs je ředitelem internátní školy v USA Lincoln Academy. A co víc, vede i školní fotbalový program, který v minulém roce zvítězil na KVAC Conference Championships a téměř neuvěřitelnou bilancí vyhraných zápasů se zapsal do dějin nejen této boarding school, ale i celé soutěže.

Jeffreymu je 56 let a již téměř 30 let pracuje v různých pozicích na soukromých školách. Hrál fotbal za svoji vysokou školu a je držitelem certifikátu United Soccer Coaches Premier Diploma. Trénoval chlapce i dívky všech věkových kategorií a byl i hlavním trenérem středoškolských týmů v Maine a Vermontu, kde také působil v programech olympijského rozvoje.

Jaká je na internátní škole Lincoln Academy vaše pozice a co to obnáší?

Na Lincoln Academy jsem nastoupil před 4 lety, abych se stal 44. ředitelem této skvělé školy. V této pozici jsem zodpovědný za vše, co se děje na akademické půdě, a řídím všechny aspekty vzdělávacích programů. Samozřejmě na to nejsem sám, mám úžasný tým správců a učitelů, kteří pomáhají zajistit, aby všichni naši studenti a studentky získali na Lincoln Academy kvalitní vzdělání a výjimečné zkušenosti.

Fotbalový tým internátní školy Lincoln Academy na jednom ze zápasů. Zdroj: Facebook Lincoln Academy

Čím je boarding school Lincoln Academy výjimečná?

Lincoln Academy je škola s velkou historií. Byla založena v roce 1801, ještě předtím, než se Maine stalo státem! Na Lincoln Academy chodí 580 studentů a studentek, z nichž 50 v kampusu také žije v rámci našeho internátního programu. Těchto 50 studentů a studentek pochází z více než 15 zemí celého světa a Nové Anglie. Každý rok se mezinárodní internátní studenti účastní i našich školních atletických programů. Například loni na jaře jsme měli tři dívky, které se staly vítězkami Maine State High School Tennis Championships, a letos na podzim 4 chlapci z internátního programu byli součástí chlapeckého fotbalového týmu, který vyhrál pro Lincoln Academy první KVAC Conference Championships za 20 let.

Co považujete za svůj největší letošní úspěch?

Letošní fotbalová sezóna byla pro nás velmi speciální. Náš  chlapecký tým vyhrál 11 zápasů, jeden prohrál, dvakrát remizoval a tím vytvořil neuvěřitelný rekord. Vyhrát mistrovství konference, zůstat na domácím hřišti neporaženi a za celou sezónu prohrát pouze jeden zápas, to je skutečně skvělý výsledek.

Trenér a ředitel internátní školy Lincoln Academy Jeffrey Burroughs při zápase. Zdroj: Facebook Lincoln Academy

Jakou nejdůležitější hodnotu máte při koučování vždy na paměti?

Mým úkolem v roli trenéra je připravovat náš tým s využitím individuálních talentů a schopností, které v naší skupině hráčů máme. Je pro mě také důležité, abych vytvořil tréninkové plány, které hráčům pomohou rozhodovat se v situacích na hřišti za různých podmínek, aby byli připraveni čelit všemu, co se může stát, když na hřiště nastoupí. Moje tréninkové plány vždy po hráčích požadují, aby ze sebe vydali ještě o něco více, než si myslí, že je potřebné či možné. Každý den jim také připravuji konkurenční prostředí, ve kterém se mohou dále zlepšovat. Za nejdůležitější na mé práci trenéra ale považuji vytvoření vazeb mezi hráči a podporu v jejich růstu nejen jako fotbalistů, ale i lidí.

Vzpomenete si na nějaký konkrétní příběh, který podle Vás skvěle ilustruje výhody soukromé internátní školy?

Jeden z mých oblíbených příběhů z této fotbalové sezóny souvisí s hráčem, který změnil pozici. V předsezóně k nám přišel nový brankář a bylo jasné, že bude pro náš tým brankářská jednička. Měl jsem ale v týmu i studenta, který byl jedničkou na této pozici už 3 roky před tím, a tak byl zklamaný. Viděl jsem to na něm a zeptal jsem se, jestli chce být záložním brankářem. Řekl, že ne, že chce hrát a být obráncem. Svolil jsem, ale upozornil ho, že budeme muset tvrdě pracovat, abychom mu pomohli být úspěšným. Nakonec za nás v obraně opravdu hrál a byl hlavní součástí našeho úspěchu v této sezóně. Je to další příběh, který ukazuje, že se správným přístupem a úsilím je možné všechno.

Kampus internátní střední školy Lincoln Academy. Zdroj: Facebook Lincoln Academy, autor: Aiden Jacobs

Jaká je nejoblíbenější část vaší práce?

Možnost pomáhat studentům a studentkám k úspěchu i přes všechny překážky a výzvy je jedním z důvodů, proč je pro mě Lincoln Academy tak speciálním místěm. Máme pro studenty a studentky spoustu kurzů, kroužků, sportů a aktivit, které si mohou vyzkoušet a najít něco, v čem chtějí být dobří. Je to jeden z nejlepších důvodů, proč přijet do Spojených států a studovat na internátní škole. Naše studenty a studentky obklopujeme učiteli a trenéry, kteří se o ně skvělé starají a chtějí jim pomoci k úspěchu.

Co byste vzkázal rodičům, kteří se možná trochu obávají toho poslat své děti na studium do zahraničí už na střední škole?

Zkušenost, kterou studenti a studentky na na Lincoln Academy získají, jim změní život. Poskytuje možnost ochutnat svobodu a zodpovědnost mimo domov a zajeté koleje, vybudovat důležité pozitivní návyky, rozvíjet zájmy a navázat celoživotní mezinárodní kontakty. 

 

Chcete o americké boarding school Lincoln Academy zjistit více? Prozkoumejte školní profil nebo nás rovnou kontaktujte a zjistěte, jestli je to ta pravá střední škola pro vás. 

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Dokonalé spojení aneb jak tvoříme synergie v oblasti vzdělávání [Forbes]

Dokonalé spojení aneb jak tvoříme synergie v oblasti vzdělávání [Forbes]

Příběhy a zkušenosti
High School nebo International Baccalaureate Diploma. Jak vybrat zahraniční střední školu a její zakončení?

High School nebo International Baccalaureate Diploma. Jak vybrat zahraniční střední školu a její zakončení?

Internátní školy
SAT v kostce: vše co potřebujete vědět

SAT v kostce: vše co potřebujete vědět

Zajímavosti a tipy
Za hranice: Epizoda #31 S Davidem Jízdným o pocitech před odjezdem na americkou střední, golfu i návratu do ČR

Za hranice: Epizoda #31 S Davidem Jízdným o pocitech před odjezdem na americkou střední, golfu i návratu do ČR

Podcast