Volná místa na středních školách v zahraničí lákají české studenty a studentky. Přihlašovat se mohou ještě do 10. června

Education_stredniskoly_internatniskoly_instagram_INDIANSPRINGSSCHOOL_5

České školství se poslední roky potýká s nedostatkem míst na středních školách. To v některých oblastech vede k tomu, že na kvalitních školách je velký přetlak a spousta studentů se nedostane tam, kam původně chtěli. Možností, kde a jak vystudovat střední školu, je naštěstí mnoho. Například střední školy v USA mají ještě stále několik otevřených míst!

„Zahraniční střední školy při přijímacím řízení dávají důraz nejen na studijní výsledky, ale i na osobní motivaci a individuální talenty. To je jeden z důvodů, který mnoha rodinám ukazuje, že studium v zahraničí na střední škole může být pro jejich děti tou správnou cestou,“ popisuje Lucia Klimková, CEO Education.cz. 

Zahraniční střední školy mají ještě volná místa pro mezinárodní studenty. Poslední možnost přihlásit se je přes vzdělávací agentury do 10. června. 

Mnoho studentů a studentek se ptá: Co dělat, když se nedostanu na střední školu?

V České republice jsou budoucí středoškoláci ve stresu a mnoho rodičů řeší, co dělat, když se dítě nedostalo na střední školu. Tento problém byl znát již minulý rok a ani v dalších letech se zlepšení neočekává. Naopak v USA mají střední školy ještě volná místa pro internátní studenty. Volná místa pro středoškolské vzdělání má i online střední škola Hill Castle International School, která navíc českým studentům a studentkám nabízí i finanční podporu.

Pokud tedy nejste spokojeni s výsledky přijímacího řízení, nechcete nechat své dítě promarnit rok života a naopak jej chcete podpořit v kvalitním studiu, je důležité vědět, že možnosti máte. Právě střední internátní školy v Americe nebo online studium střední školy mohou být to pravé pro vás.

Taneční střední škola v USA – Idyllwild Arts Academy

Nepromarnit rok život: Jak se dostat na střední školu v USA

Ještě pořád můžeme studentům a studentkám najít volné místo na skvělé střední škole v zahraničí i pro školní rok 2023/2024! Po prvním roce se můžete rozhodnout, zda studium dokončíte v USA, nebo se vrátíte do České republiky.

S výběrem té správné zahraniční školy i celým přihlašovacím procesem vám rádi pomůžeme, hraje tu totiž velkou roli i čas a znalost podmínek a specifik jednotlivých škol.

Kontaktujte nás proto co nejdříve, nejpozději do 10. června 2023, a společně vybereme tu nejlepší školu pro vaše dítě.

 

Americká střední internátní škola – Wilbraham and Monson

Jak najít místo na střední škole v ČR – online studium

Online studium střední školy je skvělou variantou i pro ty, kdo se nedostali na střední školu v České republice a svoje vzdělání i další aktivity berou vážně. Kvalitní online střední škola Hill Castle International School má ještě volná místa pro další školní rok. Navíc v aktuální situaci nabízí českým studentům a studentkám 10 % slevu na poplatek za studium!

Napište nám, provedeme vás celým procesem a zajistíme vám místo na online střední škole.

Studium na střední škole v Americe – Tilton School

Nedostal jsem se na střední školu – můžu studovat v zahraničí?

Střední internátní školy posuzují nejen známky a znalosti, ale i osobní motivaci a individuální talenty studentů. I proto často studentům, kteří se v Česku na střední školu nedostanou, americká internátní škola vyhovuje více a jsou v přijímacím řízení úspěšní.

„Jednotné písemné testy jsou nedodělkem, který pro studenty znamená více stresu. Jsou jednostranně zaměřené bez respektu k různým poruchám učení. Navíc z důvodu převisu počtu dětí si školy, které mají dobré reference, nastavily vícekolová přijímací řízení,“ popisuje Martina Nimčová, která se nakonec rozhodla synovi dopřát studium na střední škole v USA.

Studenti a studentky na internátní střední škole Indian Springs School v USA„Na střední školy v zahraničí studenti neskládají jednotný test, ale škola chce studenta poznat a zjistit jeho zájmy, aby mohla posoudit, jestli si mohou vzájemně přinést nějakou hodnotu. Studenti mohou psát motivační dopis nebo esej na zadané téma, absolvují interview a samozřejmě dokládají vysvědčení, ale i doporučení od učitelů. Jde o komplexní posouzení, ne pouze jeden standardizovaný test, absolvovaný pod velkým tlakem,“ popisuje Lucia Klimková

Co když se dítě nedostalo na střední školu

Mnozí rodiče tak i letos budou řeší nedostatek míst na středních školách a mnohé studenty tak opět čeká zklamání. „Stres celé rodiny ohledně přijímaček, zda se syn dostane tam, kam chce, nás nakonec přesvědčil, že to celé je jeden velký nesmysl, a rozhodli jsme se zkusit zahraniční školy,“ říká Martina Nimčová.

„Pro našeho syna jsme už od jeho let ve školce hledali alternativu k našemu typickému českému systému,” vysvětluje Martina Nimčová, která se rozhodla hledat možnosti nejen v České republice ale i mimo ni.

“Navštěvoval anglickou školku, Montessori bilingvní školku a školu a i běžnou českou základní školu. Jeho zpětná vazba na studium střední školy v USA je, že je zde mnohem lepší komunikace i atmosféra mezi studenty i mezi studenty a učiteli. Je to podporující prostředí s jasnými pravidly a propracovaným celodenním programem včetně pestrého sportovního zázemí, které je součástí areálu školy,“ popisuje Martina Nimčová, co její syn na zahraniční škole oceňuje. 

Americká střední internátní škola Indian Springs School

Nedostatek míst na středních školách má řešení

„Střední škola v zahraničí může být možností pro ty, kteří nejsou ochotní smířit se s tím, že se na jimi vybraný typ školy nedostali kvůli kapacitě. Zároveň však není nutné absolvovat cizojazyčnou školku nebo bilingvní základní školu jako prerekvizitu. Například na boarding školách v USA jsou připravení na studenty ze zahraničí a mají pro ně propracovaný podpůrný jazykový program, pokud ho potřebují,“ reaguje Lucia Klimková.

Studenti a studentky španělské interátní školy Sage College

Střední školy v zahraničí dbají na individuální rozvoj studentů

„Boarding schools se pyšní kvalitní výukou zaměřenou na praxi a individuální rozvoj každého studenta. Podporují je v mimoškolních aktivitách, ať už jde o vědu, umění nebo sport,“ doplňuje Lucia Klimkova. 

To potvrzuje i David Jízdný, který strávil v USA celou střední školu a vystudoval na Floridě i bakalářské studium zaměřené na mezinárodní obchod. Kromě kontaktů z celého světa, které i po návratu udržuje, se zdokonalil v golfu. „Měli jsme trochu jiný program, než je běžné, protože kromě školy jsem chodil i na golfovou akademii, která měla smlouvu s mojí střední školou. Doma jsem neměl takovou příležitost ani podmínky jako v Americe. To byl další z důvodů, proč jsem se rozhodl jít do zahraničí,“ popisuje David Jízdný. 

Spokojená je na boarding škole Ross School ve státě New York i naše studentka Viki Tůmová, oceňuje především praktičnost výuky

Podle studentů je výuka více interaktivní a zaměřená na kritické myšlení a diskuse než na slovenských nebo českých školách. „Celkovo tento program hodnotím veľmi dobre, som rád že som na internáte a nie v rodine, lebo sme všetci v tej istej situácii a rozpravame sa, zabávame, keď potrebujem pomoc s úlohami, tak mi spolužiaci pomôžu,“ hodnotí svoje první měsíce na boarding school v USA Samuel Šulva z Banskobystrického kraje. „Čo sa mi tam páči, je, že tí učitelia si dávajú naozaj záležať, že ich to naozaj baví,“ dodává.

Více o středních školách v zahraničí se můžete dozvědět například v epizodě našeho podcastu Za hranice s Radmilou Majerovou

Pokud i vy uvažujete o studiu v zahraničí, neváhejte a ozvěte se. Společně najdeme vhodnou školu a projdeme celým procesem. 

Nezapomeňte, že deadline last-minute přihlášek pro začátek studia na střední internátní škole v USA ve školním roce 2023/2024 je 10. 6. 2023! 

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Co si sbalit, když jedeš studovat do zahraničí (Checklist)

Co si sbalit, když jedeš studovat do zahraničí (Checklist)

Zajímavosti a tipy
EduPlán: Co budu dělat po škole? A jak to zjistit?

EduPlán: Co budu dělat po škole? A jak to zjistit?

EduPoradna
High School nebo International Baccalaureate Diploma. Jak vybrat zahraniční střední školu a její zakončení?

High School nebo International Baccalaureate Diploma. Jak vybrat zahraniční střední školu a její zakončení?

Internátní školy
Rok na střední škole v zahraničí mi změnil život, říká CEO Education.cz Lucia Klimková

Rok na střední škole v zahraničí mi změnil život, říká CEO Education.cz Lucia Klimková

Příběhy a zkušenostiInternátní školy