Z jazykového kurzu v UK se mi nakonec nechtělo domů, říká Verča

veronika wunchová brighton jazykový pobyt

Veronika už od základní školy vnímala potřebu zlepšit svůj dosud ne příliš dobrý vztah k angličtině, a tak se rozhodla odjet na jazykový pobyt do Brightonu. Jestli se jí to nakonec povedlo a jak vlastně takový jazykový pobyt v Anglii vypadá, se dozvíte v rozhovoru, který Verča Education.cz poskytla.

Jak celkově hodnotíš svou zkušenost? Bavilo tě to?

Bylo to úplně úžasný! Škola, kterou jsem v rámci jazykového pobytu absolvovala já, byla opravdu kvalitní. Učitelé v Brightonu dokázali skvěle kombinovat učivo s různými zábavnými aktivitami, a já tak odcházela každý den spokojená, že jsem se něco naučila bez stresu a nudy. 

Jak obtížné bylo přizpůsobit se životu v Brightonu, zejména s jazykovou bariérou?

Ze začátku to bylo celkem obtížné, protože jsem vůbec nevěděla, co mě čeká. Měla jsem ale velkou výhodu v tom, že jsem na jazykový kurz jela s kamarádkou, takže jsme na to byly dvě. Obě jsme jely úplně poprvé do cizí země samy a věděly jsme, že kdyby se cokoliv stalo, tak to musíme řešit přímo my a ještě k tomu anglicky. Ta nutnost mluvit anglicky nás dost stresovala, jelikož naše angličtina tou dobou nebyla na úplně dobré úrovni. Celkově bylo to prvotní přizpůsobování se dost náročné, člověk se najednou ocitne v úplně novém prostředí a pár dní mu zkrátka trvá, než se plně adaptuje. Nakonec jsme si ale, hlavně díky obrovské ochotě ze strany školy, lidí v Brightonu i naší hostující rodiny, brzy začaly místní život naplno užívat!

Jaké byly hodiny? Byly zajímavé a užitečné?

Hodiny byly fakt super. Můj rozvrh na každý den se střídal, jeden den jsem měla školu už od rána a ten druhý jsem začínala s výukou až odpoledne. Hodiny se vždy skládaly ze dvou částí, mezi kterými byla přestávka. Některé dny jsme se zaměřovali spíš na komunikaci, jiné na gramatiku. Líbilo se mi, že se nám střídali učitelé, protože jsme mohli slyšet víc různých přízvuků. Ve třídě nás bylo celkem málo, což jsem také ocenila, protože se nám učitelé mohli individuálně věnovat. Byli jsme rozdělení do skupin podle naší úrovně angličtiny, to mi umožnilo cítit se mezi ostatními, kteří na tom byli podobně jako já, komfortně. Nebála jsem se díky tomu před spolužáky mluvit a to byl před kurzem v Anglii jeden z mých důležitých cílů. 

Výuka mě v Brightonu bavila daleko víc než v Česku. Hodiny byly zábavné a  interaktivní, často jsme se spolužáky spolupracovali a také jsme se společně hodně nasmáli. Zároveň musím zdůraznit, že jsem se toho hrozně moc naučila a přitom mi vůbec nepřišlo, že bych chodila do školy, na jejich styl výuky jsem z Česka vůbec nebyla zvyklá, ale bylo to úplně boží! Učitelé byli hrozně milí a přátelští, neměla jsem z nich žádný strach, cítila jsem se tam prostě skvěle!

Měla jsi pocit, že jsi výrazně zlepšila své jazykové dovednosti během svého pobytu?

Na jazykovém pobytu jsem byla 14 dní, což není úplně dostatečně dlouhá doba na to, abych udělala velký pokrok v angličtině, ale s tím jsem počítala. Hlavním důvodem mého odjezdu do Brightonu bylo získat k angličtině lepší vztah, než jsem dosud měla. Před kurzem v Anglii jsem ji, zejména díky špatným zkušenostem ze základní a střední školy, totiž vnímala dost negativně. Jelikož jsem ale z angličtiny chtěla maturovat, rozhodla jsem se, že to změním, a jazykový pobyt v zahraničí mi přišel jako nejlepší způsob, jak toho dosáhnout. Má očekávání se vyplnila a z Brightonu jsem odjížděla s daleko pozitivnějším přístupem, bez strachu mluvit anglicky před ostatními a s odhodláním své jazykové schopnosti prohlubovat dál. 

Jak bylo ubytování? Bydlela jsi u hostitelské rodiny nebo na kolejích? Jaké to bylo?

Bydlela jsem u hostitelské rodiny, což pro mě byla hodně zajímavá zkušenost, jelikož jsem si mohla alespoň na chvilku vyzkoušet, být součástí života rodilých Britů. Rodina, které jsem byla součástí já, byla vážně moc fajn. První dny jsme s kamarádkou musely vypadat asi docela vyděšeně, ale všichni členové rodiny nám, díky své vstřícnosti, pomohli se z toho rychle dostat. Nejdřív jsem měla trochu problém jim rozumět, protože mluvili takovým zvláštním britským slangem, na který jsem si musela pár dní zvykat, ale poměrně brzy se to zlepšilo. Od rodiny jsem měla každý den připravenou snídani a oběd, takže jsem ocenila, když se mě dopředu ptali, co vlastně (ne)jím, aby mi strava vyhovovala. Super bylo i to, že jsem dostala vlastní klíče od domu, takže jsem rodinu svými odchody a příchody nijak nevyrušovala, jen jsme si vždycky napsali nebo řekli, kam odcházíme, na jak dlouho atd., abychom o sobě věděli. 

Setkala jsi se s nějakými kulturními rozdíly nebo výzvami během studia v zahraničí?

Kulturní rozdíly jsem celkem vnímala. Brighton mi ze začátku přišel hrozně chaotický a neuspořádaný, na což jsem z Česka vůbec nebyla zvyklá. Poměrně rychle se mi ale podařilo naladit na místní vibe a začala jsem si to naopak užívat. Nejvíc mě překvapila mentalita místních lidí. Jak studenti, tak místní obyvatelé byli přátelštější než lidé v Čechách, a já se proto cítila na veřejnosti o dost komfortněji. 

Co jsi dělala mimo školu pro zábavu? Navštívila jsi nějaká zajímavá místa?

Škola nám nabízela celou řadu mimoškolních aktivit a výletů. Já a má kamarádka jsme si vybraly celodenní výlet do Londýna a rozhodně jsme neprohloupily. Vyjely jsme ráno a celý den nás pak průvodce vodil po těch nejzajímavějších místech hlavního města. Tahle možnost odcestovat i mimo Brighton byla vážně super, stihly jsme projít plno krásných památek. 

Doporučila bys jet na jazykový kurz do Brightonu?

S naprosto čistým srdcem mohu říct, že jazykový kurz v Brightonu všem moc doporučuji. Pokud máte možnost na nějaký takový pobyt jet, jděte do toho! Je to obrovská životní zkušenost, na kterou se prostě nezapomíná, byla to bomba. Děkuji Education.cz za to, že takové pobyty (i na velmi zajímavých místech) zprostředkovává. Bez vás bych tohle nezažila. 

Jak ses cítila v Brightonu ohledně bezpečnosti? Setkala ses s nějakými znepokojivými situacemi?

Po celý jazykový pobyt v UK jsem se cítila opravdu v bezpečí, odůvodňuji si to hlavně přátelskou náturou místních, kteří byli opravdu ve všech situacích nápomocní a příjemní. S kamarádkou jsme chodily ven i večer a vůbec ničeho jsme se nebály. 

Jak sis řídila finance během pobytu? Byly nějaké neočekávané výdaje?

Během jazykového kurzu jsem naštěstí neměla žádné neočekávané výdaje. Jediné, co mě překvapilo, byly celkově vyšší ceny než v Česku. Jelikož jsem si ale kupovala jen obědy (snídani a večeři jsem měla zajištěnou u hostitelské rodiny) a jeden výlet, tak jsem s financemi problém neměla. 

Měla jsi přístup k lékařské péči v případě potřeby? Jaký byl zdravotnický systém?

S lékařskou péčí v Brightonu naštěstí žádnou zkušenost nemám, ale v rámci pobytu jsme byli všichni poučení o tom, kam máme v případě potřeby volat, takže si myslím, že kdyby se něco závažného stalo, nebyl by žádný problém to rychle vyřešit. 

Jak pečlivě byli studenti sledováni mimo vyučování? Byly nějaké zákazy nebo pravidla?

Nevybavuju si, že by studenti přímo od školy měli mimo vyučování něco zakázaného nebo byli nějak sledováni. My s kamarádkou jsme byly akorát s naší hostitelskou rodinou domluvené, že si budeme navzájem hlásit kde kdy budeme, v kolik přijdeme atd. 

Vždycky jednou týdně jsme se s ostatními, kteří také přijeli na jazykový pobyt, scházeli a sdělovali si, jestli nám vše vyhovuje, jestli něco nepotřebujeme atd. I díky těmhle pravidelným schůzkám jsem byla klidnější, protože jsem věděla, že se mám vždy na koho obrátit. 

Jak škola zvládala mimořádné události nebo neočekávané situace?

Co se týká neočekávaných situací, tak ty jsem zažila hned na začátku pobytu v UK a rovnou dvě. Po příletu do Brightonu jsme musely s kamarádkou totiž čekat 3 hodiny na kufry. Čekání by ani nebyl takový problém, jenže my jsme měly předem domluvený transport z letiště k naší rodině, takže jsme musely ihned volat do školy, abychom jim daly o problému vědět. Celou dobu s námi komunikovala jedna hrozně milá paní, která se nám opravdu snažila urychleně pomoci. Zavolala člověku, který nás měl vyzvednout, popsala mu situaci, dala nám na něj kontakt a sama nám ještě poté několikrát volala, jestli nepotřebujeme s něčím dalším pomoci. 

Druhý problém nastal, když jsme nasedly do auta. Ze školy nám bylo totiž telefonicky sděleno, že nám musí změnit hostitelskou rodinu. Jely jsme teda s velkým zpožděním úplně někam do neznáma (o té předchozí rodině nám před pobytem došel e-mail s informacemi), což bylo takhle na začátku docela stresující. I přes nastalé potíže jsem ale byla opravdu překvapená, jak rychle dokázala škola jednat. Pomohla nám nejen během hledání ztracených kufrů, ale i bleskově sehnala náhradní rodinu, která, jak se záhy ukázalo, byla nakonec hrozně fajn. 

Existovaly nějaké možnosti pro dodatečnou podporu nebo doučování, pokud by to bylo potřeba?

S ničím takovým zkušenost nemám, ale myslím si, že po nějaké vzájemné domluvě by to určitě nebyl žádný problém, jelikož byli opravdu (jak už jsem několikrát zmiňovala) všichni strašně milí a neustále se nás někdo ptal, jestli něco nepotřebujeme. 

Stýskalo se ti někdy po domově nebo rodičích? Jak jsi se s těmito pocity vyrovnala?

Stýskalo se mi hlavně v prvních dnech, protože to bylo všechno dost hektické. Chvílemi jsem dokonce uvažovala, jestli rozhodnutí odjet na jazykový pobyt do zahraničí bylo správné. Během několika dní se to ale všechno úplně změnilo a na domov jsem ani na okamžik nepomyslela. Z Brightonu se mi nakonec vůbec nechtělo domů.

Jak jsi zajišťovala komunikaci s rodinou a přáteli během tvého pobytu v zahraničí?

Komunikace fungovala bez sebemenších problémů. S rodinou jsem si každý den volala (klidně i videohovorem), psala a také jsem domů posílala plno fotek, takže jsme byli v podstatě neustále v kontaktu. Rodiče mě dost podporovali. 

Jak se na tvůj pobyt dívali rodiče? Jak to prožívali?

Moji rodiče to prožívali úplně v pohodě. Je pravda, že první dny byli docela nervózní (hlavně skrz ty úvodní nepříjemné zážitky s kufry a změnou hostitelské rodiny), ale jakmile jsem já byla v klidu, oni byli také. Celkově jsem jim hrozně vděčná za to, že jsem se mohla do Brightonu podívat a odvézt si tolik skvělých vzpomínek. Bez svých rodičů bych tu možnost neměla. 

Jak teď s odstupem skoro roku svoje rozhodnutí vyjet studovat na jazykový kurz do Anglie hodnotíš? Jak znalosti nebo zkušenosti z něj využíváš i teď? 

Svůj jazykový kurz v Brightonu hodnotím 10/10. Byla to pro mě opravdu životní zkušenost, za kterou jsem strašně vděčná. Na chvíle strávené v Brightonu nikdy nezapomenu! Nejenže mluvím lépe anglicky, ale jsem i o dost samostatnější. Většinu věcí jsem tam musela řešit sama, nikdo to za mě nevyřešil a já díky tomu zjistila, že se na sebe můžu opravdu spolehnout. Poznala jsem plno nových lidí, novou kulturu, procestovala jsem kousek světa a hlavně jsem si odsud odvezla nespočet skvělých vzpomínek. Často se smíchem i dojetím vzpomínám na vše, co jsem na jazykovém pobytu v Brightonu zažila a pořád mám jasno v tom, že to bylo něco neskutečného! 

































 

 
















Sdílet článek

Píšeme pro vás

Jak si vybrat jazykový pobyt v Anglii?

Jak si vybrat jazykový pobyt v Anglii?

EduPoradnaZajímavosti a tipy
Letní tábor nebo jazykový pobyt? Jak si vybrat letní kurz v zahraničí v roce 2024

Letní tábor nebo jazykový pobyt? Jak si vybrat letní kurz v zahraničí v roce 2024

EduPoradnaInternátní školy
Bára Vacková: Anglie je zážitek na celý život

Bára Vacková: Anglie je zážitek na celý život

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje ve Velké Británii?

Jak se studuje ve Velké Británii?

Příběhy a zkušenosti
Jaké jsou možnosti studia v zahraničí na střední a vysoké škole?

Jaké jsou možnosti studia v zahraničí na střední a vysoké škole?

Zajímavosti a tipyInternátní školy
Kam vyjet studovat jazyk? Zdokonalte se na jazykovém pobytu v zahraničí

Kam vyjet studovat jazyk? Zdokonalte se na jazykovém pobytu v zahraničí

Internátní školy