Za Hranice: Epizoda #10 S Matoušem Vinšem o tom, jak projet svět, vytvářet smysluplné projekty a rozvíjet talent

Za Hranice_Epizoda 10

Cestování, vzdělávání, talent, rozvoj silných stránek.

Matouš Vinš, muž mnoha profesí — cestovatel, publicista, spisovatel, kreativec, podcaster, který se k tomu všemu zabývá rozvojem talentu ve svých projektech X-ChallengeLeapmakers.

Připravili jsme si pro vás krátké shrnutí toho nejzajímavějšího z celého dílu našeho podcastu s Matoušem.

Slyšel jsem, že rád cestuješ, kde už jsi všude byl?

Od roku 2014 jsem žil na cestách, svůj domov jsem si vozil v batohu, a tím že pracuju na dálku, tak jsem mohl cestovat, jak dlouho jsem chtěl. Nejvíc času jsem strávil v Thajsku, skoro rok. Pak jsem navštívil Vietnam, Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, všude možně po Evropě.

Jaké jsou pracovní možnosti u cestování? Můžeš nám přiblížit tvoji pracovní cestu?

Můj táta byl spisovatel, takže jsem po jeho vzoru od malička psal různé povídky. Na střední jsem začal směřovat více k novinařině a aktivně jsem psal pro několik magazínů. Bavilo mě to, ale zjistil jsem, že mi to nepřinese dostatečně velký příjem k tomu, abych mohl cestovat. Tak jsem začal hledat, kam to posunout dál a objevil jsem copywriting, tedy psaní prodejních textů. Díky tomu jsem poprvé nakoukl do světa marketingu a uvědomil jsem si, že mě to zajímá. Začal jsem se v tom vzdělávat a od psaní jsem přešel na nastavování reklam na Facebooku pro různé malé firmy. Tato práce mi zajišťovala dostatečný počet finančních prostředků a mohl jsem ji dělat i z druhého konce světa.

Zmiňoval si, že se věnuješ talentu, rozvoji silných stránek. Zajímalo by mě, co bylo pro tebe nejdůležitější při rozvoji tvého vlastního talentu?

Byla tam spousta věcí. Jedna z nich byla určitě to, že jsem si uvědomil už na základní škole, že učitel nemá vždycky pravdu a je potřeba nad vším, co mi říká, kriticky přemýšlet. Zároveň díky mému otci jsem se stýkal s různými úspěšnými umělci, kteří se se mnou bavili jako se sobě rovnými a byli mi schopni dát upřímnou zpětnou vazbu a poradit v tom, co jsem dělal. Ať už na základní škole se psaním nebo na střední škole s focením. Díky tomu jsem se naučil, že si od každého můžu říct o pomoc, bavit se s ním o jeho práci a učit se od ostatních lidí.

Jak najít svůj talent a rozvíjet ho?

Strašně důležité je zkoušet spoustu různých věcí. Pokud zjistím, že mě baví něco vizuálního, například hezky kreslím, tak je na místě zkusit například fotit, točit, modelovat. V momentě, kdy ty věci zkouším, už si jen upřesňuji záběr toho, co mě nejvíce baví a co mi jde. Je potřeba si jen umět říct to, co mě vlastně baví a věnovat se tomu.

Pokud už jsem svůj talent našel, základem je investovat co nejvíce času do té aktivity, tím samotným se už zlepšuji. Dalším bodem je najít člověka, který mě dokáže nasměrovat a dát mi upřímnou zpětnou vazbu. Může to být kdokoliv. Kamarád, učitel, rodič, zkrátka někdo, kdo je na té cestě už trochu dál než já sám. Jako poslední věc bych zmínil: najít si skupinu lidí, která jde za tím stejným cílem jako ty, kde automaticky začne přirozená výměna zkušeností. Komunita je v tomto jedna z nejzásadnějších věcí. Funguje i jako zdroj externí motivace.

Co jsou pro tebe nejdůležitější dovednosti, které jsi se naučil?

Komunikace je určitě jedna z nich, ale ta se nedá naučit, můžeš se v ní jen zlepšovat. Další je empatie, umět vnímat to, že za vším, co člověk udělá a co ti řekne, je nějaký jeho příběh, tedy naučit se neodsuzovat chování druhých, což hodně souvisí i s pokorou. Jako poslední zmíním schopnost učit se něco nového, která se je v dnešním světě naprosto zásadní. 

Jaké jsou tvoje projekty, kterými se zabýváš?

Projekt nejvíce spojený s cestováním je Travel Bible, což původně byla jenom knížka o tom, jak cestovat chytře, levně a dlouho, ale jelikož měla a stále má velký úspěch, tak jsme s kolegou Petrem Novákem napsali druhou knížku Travel Jobs, kde najdete, co všechno se dá dělat na cestách. Dále máme online magazín s praktickými tipy k dlouhodobému cestování, případně ke studiu v zahraničí, ke stážím a dobrovolnictví. Dělali jsme také festival k pomalému cestování, taky spoustu přednášek a kurzů.

Dalším projektem je Leap makers, kde se věnujeme vzdělávání a snažíme se změnit k lepšímu český vzdělávací systém. Víc ho zaměřit na studenty a jejich silné stránky. Děláme workshopy na středních školách, kde se bavíme právě o těch silných stránkách a proč je důležité s nimi pracovat.

Nejaktuálnějším projektem je X-Challengekde pomáháme lidem najít svoji vlastní životní cestu a zároveň dodáváme odvahu se po ní vydat. Znamená to hlavě komunitu lidí, kteří se mohou navzájem podpořit, a to je spojeno s pořádáním akcí, které jsou napojeny na dobrodružství, kde lidé začnou uplatňovat úplně jiný způsob myšlení při řešení extrémních situací.  

Dělám ještě dva podcasty, Travel Bible, který je o cestování a Leap makers, který děláme ve spolupráci s Red Bullem. Ten se snaží ukázat, že životních cest může být hrozně moc, a přitom každá může vést ke stejnému cíli, a to být v životě šťastný, ale je v pohodě, když každý jde tou vlastní.

Jaký tip by si předal člověku, který se chce rozvíjet a objevovat svoje silné stránky?

Záleží, v jaké je člověk životní situaci. První možnost je, pokud člověk ví, kam směřuje. Tam je důležité mít v paměti svůj cíl, ale nepřemýšlet nad tím, co mě na cestě ještě čeká. Vždy se zaměřit jen na ten další krok, v opačném případě nás totiž často začne paralyzovat strach. Druhá možnost je, když se člověk ještě hledá. V tomto případě je to trošku podobné. Hlavní je neřešit ty další kroky a hlavně neřešit, jaký přínos pro mě má každá věc, do které se pustím, protože nikdy nevíš, kde koho můžeš potkat, aby ti otevřel nějaké další dveře. 

 

Mnoho dalších zajímavých věcí si můžete poslechnout v celém podcastu.

Přejeme příjemný poslech!

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Za Hranice: Epizoda #7 S Karlem Klatovským (Microsoft) o online vzdělávání

Za Hranice: Epizoda #7 S Karlem Klatovským (Microsoft) o online vzdělávání

Podcast
Za Hranice: Epizoda #8 S Vítkem Škopem, mladým designérem, nejen o tom, co mu v Americe zachránilo život

Za Hranice: Epizoda #8 S Vítkem Škopem, mladým designérem, nejen o tom, co mu v Americe zachránilo život

Podcast
Za Hranice: Epizoda #9 S Hanou Bernhardovou o jejím splněném snu studovat biochemii na Oxfordské univerzitě

Za Hranice: Epizoda #9 S Hanou Bernhardovou o jejím splněném snu studovat biochemii na Oxfordské univerzitě

PodcastPříběhy a zkušenosti