Filip Vajskebr: Přes Anglii rovnou na IES UK

Studentka v Anglii_Unsplash_Education.cz

Filip Vajskebr zvolil jednoleté studium na střední škole v Brightonu na jihu Anglie. Co ho k tomu vedlo a jak byl spokojen?

Vždycky jsem se chtěl dostat na Institut ekonomických studií na Karlovce, jen jsem si nebyl jistý, jak na to. Kámoš, který tam měl svého času bráchu, mi poradil, že při přijímačkách kladně hodnotí schopnost pracovat v angličtině, případně studijní pobyt venku. A já stejně chtěl vycestovat – takže bylo rozhodnuto. Zvolil jsem přímo Anglii.

Chtěl jsem maturovat doma, takže jsem vyjel jen na rok. Na domácím gymplu s tím byli maximálně OK, navíc jsem po rozdílových zkouškách mohl pokračovat se svou třídou.

Bydlel jsem u jedné pohodové rodinky kousek od moře přímo v Brightonu. Měl jsem celkem volný program, takže jsem se tam s lidmi ze školy podíval všude možně. Dokonce se mi z Brightonu podařilo zajít i na Chelsea.

Škola v Brightonu se dá pohodlně zvládnout. Jen to chce vypracovat všechny home assignments. A přípravě na zkoušky věnovat nějaký čas – já si na to dal cca 20 dnů, abych se nemusel stresovat. Optimální je si vybrat jen takové předměty, které potom člověk uplatní – já bral matiku, ekonomii, business studies a němčinu. (Na IES jsem byl fakt rád, že jsem vybral právě tyhle. Pomohlo mi to bezproblémově najet na VŠ režim, zatímco ostatní moc nestíhali.)

Teď dělám IESko. Pobyt se mi vyplatil jak u přijímaček, tak i v normálním studiu, protože naprostá většina předmětů je v angličtině. Navíc mi pomohlo, že mě už dopředu připravili na vysokoškolský způsob práce. Po absolvování bakaláře chci opět vyjet ven. A opět zvažuji Anglii – ostatně jsou tam ty největší univerzity světa, s jejichž titulem se člověk nikde neztratí.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Jak se studuje v Dánsku?

Jak se studuje v Dánsku?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje v Nizozemsku?

Jak se studuje v Nizozemsku?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje v Japonsku?

Jak se studuje v Japonsku?

Příběhy a zkušenosti