Jak se studuje v Japonsku?

Dominika_Demlova_jak_se_studuje_v_japonsku

V devátém díle seriálu „Jak se studuje v…“ se podíváme až do dalekého Japonska! Po studiu v Londýně tam své architektonické vzdělání zakončila Dominika Demlová. Proč si vybrala Japonsko, čím se dnes zabývá a kde žije?

Dominika Demlová získala po dokončení střední školy v Praze stipendium od Bakala Foundation a odjela studovat architekturu do Londýna na Architectural Association School of Architecture. Protože ji nejvíce zajímala moderní i tradiční japonská architektura v rámci filozofie i estetiky v kombinaci s digitálními technologiemi, rozhodla se pro magisterské studium architektury na University of Tokyo v Japonsku, na něž se jí také podařilo získat podporu stipendia Scholarship. 

Promoce magisterského studia inženýrství v architektuře na The University of Tokyo. Zdroj: Dominika Demlová

Svá studia architektury v roce 2020 úspěšně dokončila a dnes se zaměřuje na inovaci a digitální transformaci v architektuře a business strategii v konzultační firmě Deloitte Tohmatsu v Tokiu. Momentálně studuje MBA program na Shizenkan University zaměřený na leadership a inovace. Ve volném čase se věnuje především umění i jako kurátorka blockchainové NFT galerie SuperRare v New Yorku. 

Klauzury na The University of Tokyo pod vedením architekta Kengo Kuma. Zdroj: Dominika Demlová

Proč sis vybrala ke studiu Japonsko a konkrétně Tokio?

Důvodů jsem měla hned několik. Studium pod vedením profesorů Yusukeho Obuchiho a Kenga Kumy mi dovolilo se zaměřit na studium, které unikátně kombinuje skutečně uměleckou architekturu s digitálními technologiemi, jako jsou skenovací systémy s umělou inteligencí, virtuální a rozšířené reality a robotické stavby.

Fascinace Tokiem jakožto městem, které bych mohla aktivně studovat už jen tím, že tam bydlím, a samozřejmě inspirace japonskými architekty během mého studia v Londýně byly také rozhodující. Japonsko je země krásné přírody, ojedinělých tradic a estetiky, disciplinované společnosti a touhy po inovaci skrze technologie. Tokio je centrální hub pro celé Japonsko a každá jeho městská část má jiné vlastnosti, povahu i život. Člověk si tak dokáže díky životu v Tokiu vyzkoušet různá prostředí a coby architekt si ujasnit, jak by města či budovy rád navrhoval.  

Dominika s rodinou u rychlovlaku Shinkansen na cestě z Tokia do Kyota. Zdroj: Dominika Demlová

Jaký obor jsi zde studovala? Jak vlastně probíhá studium v Japonsku?

Od dvanácti let jsem věděla, že se chci v budoucnu věnovat architektuře. Během studia v Londýně na Architectural Association School of Architecture jsem se naučila navrhovat architekturu, do níž spadají například projekty, které pomáhají řešit socioekonomické problémy v různých městech a kulturách. Také jsem tam „přičichla“ k technologiím, jako je arduino pro prostorové snímání, a objevila jsem vlastní filozofii estetiky a designu. Pro pokračování mého studia architektury v Japonsku jsem se rozhodla po pracovní zkušenosti v architektonickém ateliéru Kenga Kumy. 

V Tokiu jsem se zaměřila více na humanocentrické digitální stavební systémy, které dovolují lidem přidávat hodnotu svou unikátní lidskostí technologiím, jako je AI, a svou jednoznačnou přesností. Na tento výzkum jsem se mohla plně soustředit díky speciálnímu nastavení japonských univerzit. Magisterské studium v Japonsku, a tedy i na Tokijské univerzitě, je velice specifické v tom, že se devadesát procent studia odehrává jako laboratorní práce pod vedením jednoho profesora. Je tedy bližší doktorandskému studiu. Pro studenty, kteří jsou si jistí svým zaměřením, je to skvělá příležitost.

Malé uličky ve čtvrti Yoyogi Uehara v centru Tokia v blízkosti kampusu univerzity. Zdroj: Dominika Demlová

Jaké je Tokio pro studenty?

Tokio je pro studenty městem neuvěřitelných možností a různorodých podnětů. Ačkoliv je to město světové, je také jednoznačně japonské a cizincem zůstanete, i když budete mluvit plynně japonsky a budete tu žít třeba 20 let. Oproti studiu v amerických či britských městech se tak velice liší vaše zážitky ze života v zahraničí. Kromě nájmu a cen vlaku je Tokio, i celkově Japonsko, finančně velice přijatelné. 

Kvalita a ceny jídla, služeb a dalších k životu důležitých věcí jsou samozřejmě vyšší než v Čechách, ale daleko nižší než v New Yorku nebo Londýně. Tokio je obrovské, ale během studia uvidíte, že každodenní život v Tokiu se odehrává ve velice intimních prostorech, malých restauracích a ulicích. Komunita cizinců je zde také poměrně malá a během pár let začnete všude narážet na vaše známé. Tokio je menší, než vypadá. 

Co tě v Japonsku nejvíc překvapilo?

V Japonsku bydlím už šest let a poslední dobou skutečně oceňuji kulturu založenou na buddhismu a shintoismu, což pocítíte během každé komunikace s Japonci a samozřejmě i v celé struktuře japonské společnosti. Na začátku mě tento velký rozdíl v chování a reakcích překvapoval. Bylo těžké se na situaci podívat z jejich perspektivy a pochopit tak správně, jak má člověk sám reagovat. Studium japonštiny mi v tomto trochu pomohlo. Zjistila jsem, že máme daleko víc věcí společných, než jsem si myslela. 

Na životě v Tokiu mě nejvíce překvapilo, že i když bydlíte v jeho centru, můžete surfovat v moři či lyžovat v úžasném prachovém sněhu, a to díky hodině jízdy v rychlému vlaku. Víkendy tak můžete jednoduše trávit s přáteli na horách i u moře v jakémkoliv ročním období.  

Brainstorming se spolužáky během studia MBA v Tokiu na Shizenkan University. Zdroj: Dominika Demlová

Jak finančně náročné je studium v Japonsku? Jak ti pomáhalo stipendium?

Oproti Americe je studium v Japonsku levnější, ale samozřejmě záleží na škole a na vašem oboru. Bez stipendia by mé studium v Japonsku nebylo možné a jsem tak opravdu vděčná Bakala Foundation za dlouholetou podporu mého studia, kterou mi nadace poskytla. Během studia architektury si hodně materiálů pro modely, tisk výkresů a cesty za slavnými budovami pro inspiraci musíte zaplatit sami, což není úplně levná záležitost. Japonsko však držitelům studijního víza umožňuje využít omezený počet hodin týdně k přivýdělku prostřednictvím brigády, ať už v supermarketu či u firmy ve vašem oboru. Pokud tedy máte čas, můžete si tak na nějaké to sushi a shinkansen i vydělat. 

Oslava uzavření prvního semestru studia MBA se spolužáky v japonské izakaje. Zdroj: Dominika Demlová

Co bys vzkázala studentům, kteří přemýšlí o studiu v zahraničí nebo konkrétně v Japonsku?

Při výběru země a města, kde budete studovat, je důležité mít na paměti, že se budete rozvíjet a učit nejen na kampusu, ale i ve vašem okolí, které vás ovlivní víc, než možná předpokládáte. V Japonsku to platí o to víc kvůli velkému kulturnímu rozdílu. Já to tu i z tohoto důvodu miluji, ale určitě to není pro každého. Pro spoustu lidí je lepší navštívit Japonsko jako turista, nikoliv jako student.

Na druhou stranu pokud sdílíte japonské hodnoty, obdivujete různorodost japonské kultury a vyhovuje vám pohodlí bezpečného města, kde budete mít vždy co objevovat, pak je Tokio pro vás. Studijní programy je možné čím dál častěji studovat i v angličtině, takže jazyková bariéra není důvodem proč to nezkusit! Najděte si studijní program, který vás zajímá, a přihlaste se.

Tradiční japonské pohoštění v rodinném ryokanu. Zdroj: Dominika Demlová

Scholarship

Stipendijní program Scholarship od Bakala Foundation je určen zájemcům o studium ucelených bakalářských nebo magisterských programů na zahraničních univerzitách. Od roku 2010 podpořila nadace Bakala Foundation bezmála 200 studentů na zahraničních univerzitách po celém světě. 

Přihlášky k dalšímu ročníku Scholarship budou opět otevřeny v listopadu 2022. Už teď se ale můžete připravit a získat více informací na webu Bakala Foundation, nebo si stáhnout Study Abroad Guide – přehledný průvodce o studiu v 12 zemích od nadace Bakala Foundation.

Inspirujte se příběhy českých studentů a studentek na prestižních univerzitách v zahraničí!

Autor

Bakala Foundation je česká rodinná nadace Zdeňka a Michaely Bakalových založená v roce 2007. Cílem nadace je dlouhodobě podporovat mladé talenty na jejich cestě ke kvalitnímu vzdělávání, a tím nejen pomáhat realizovat jejich sny, ale i zlepšovat společnost jako celek.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Jak se studuje v Belgii?

Jak se studuje v Belgii?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje v Dánsku?

Jak se studuje v Dánsku?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje v Nizozemsku?

Jak se studuje v Nizozemsku?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje ve Švýcarsku?

Jak se studuje ve Švýcarsku?

Příběhy a zkušenosti