Jak se studuje v Dánsku?

jak se studuje v Dánsku blog profil – Jakub Tetek

Zajímá vás, jaké to je, studovat vysokou školu v zahraničí? Sériál rozhovorů „Jak se studuje v…“ se stipendisty Bakala Foundation pokračuje - tentokrát jsme zamířili do Dánska.

Jakub Tětek získal svůj bakalářský titul z informatiky na Univerzitě Karlově a na magisterské studium odešel studovat stejný obor na University of Copenhagen v dánské Kodani. Studium v Dánsku je finančně náročné, ale se stipendiem od Bakala Foundation si ho Jakub dovolit mohl. Studium v zahraničí si užívá a využívá všechny skvělé možnosti, které mu nabízí – na stejné univerzitě pokračuje i s doktorátem! Přečtěte si, jaké má zkušenosti se studiem v Dánsku.

Proč ses rozhodl právě pro University of Copenhagen a právě pro Dánsko?

V mém oboru je tu velmi dobré pracoviště. Navíc jsem byl domluven s jedním uznávaným místním profesorem, že bych s ním mohl dělat výzkum, pokud bych zde studoval.

Jak vnímáš Kodaň z pohledu studenta?

Kodaň je velmi přívětivá pro studenty, kteří neumí dánsky. V mnoha oborech je všechna výuka na magisterské úrovni v angličtině. Navíc je pro cizince příjemné, že valná většina lidí „na ulici“ umí dobře anglicky. Na druhou stranu je Kodaň konzistentně hodnocena špatně v tom, jak jednoduché je zapadnout do společnosti a najít si kamarády (zdroj: 2021 Expat City Ranking), což byla ze začátku i moje zkušenost.

Co tě zatím nejvíc překvapilo?

Asi způsob dopravy. V Kodani je velmi rozšířená jízda na kole, pro cyklisty je tu opravdu dobře promyšlená infrastruktura. Jet kamkoliv na kole je většinou výrazně rychlejší, jednodušší a levnější než využít hromadnou dopravu. Něco podobného jsem v Praze nezažil.

Kola na provizorním skladišti. Zdroj: Jakub Tětek

V Kodani je problém s tím, že lidi někde nechají staré kolo a to tam pak zůstane. Město pak zaměstnává lidi, kteří ta zdánlivě opuštěná kola polepí značkou. Pokud ta značka z kola do určité doby nezmizí, znamená to, že je kolo odepsané, a zlikvidují ho. Toto jsou kola před likvidací na jakémsi provizorním skladišti.

Jaký obor zde studuješ a proč sis jej vybral?

Studoval jsem na University of Copenhagen informatiku, a teď tu dělám doktorát z teoretické informatiky. Konkrétně pracuji na algoritmech pro big data, což obnáší kombinaci informatiky, teorie pravděpodobnosti a statistiky. Doktorát dělám pod supervizí počítačového vědce Mikkela Thorupa, renomovaného odborníka na algoritmy. Vždy mě bavilo programování a matematika, bylo pro mě tedy přirozené vybrat si tento obor.

Jak probíhá výuka?

Musím říct, že vnímám velké odlišnosti ve výuce oproti Česku. V Dánsku je kladen větší důraz na praktické využití nabytých znalostí. Myslím si, že v Česku je sice probíráno větší kvantum učiva, ale jsou pak kladeny menší nároky na to, jak dobře student učivo ovládá. Při studiu v Dánsku má také větší prioritu skupinová práce. 

Kampus University of Copenhagen. Zdroj: Wikimedia Commons

Jaké jsou náklady za studium v Dánsku? Jak ti pomáhá stipendium?

Náklady na život v Kodani patří k nejvyšším v Evropě. Řešením je tedy buď stipendium, nebo práce při studiu. Pokud bych musel současně pracovat, nemohl bych se tolik věnovat studiu, proto mi bylo stipendium obrovským přínosem. V Dánsku nicméně existuje zajímavá finanční podpora pro studenty, kteří při studiu pracují (state educational grant). Díky této podpoře je zde reálné studovat při práci bez jakékoliv další finanční pomoci. Myslím si, že je díky tomu Dánsko obzvláště vhodné pro studenty, kteří by při studiu museli pracovat i v Česku.

Co bys vzkázal studentům, kteří o studiu v zahraničí přemýšlí?

Studium v zahraničí bych určitě doporučil všem, kteří si chtějí rozšířit obzory, nebo získat vzdělání lepší, než jaké je v daném oboru v ČR dostupné. Jen samotný fakt, že se univerzita nachází v některé ze západních zemí, ještě ale automaticky neznamená, že bude lepší než univerzity v Česku. Myslím, že i v Česku jsou v mnoha oborech skvělé univerzity. 

Kodaňský přístav Nordhavn. Zdroj: Jakub Tětek

Toto je kodaňský přístav Nordhavn. Na fotce je také stejnojmenná industriální oblast, která s přístavem sousedí. Fotografie vznikla v zimě, kdy byl přístav zamrzlý.

Scholarship

Stipendijní program Scholarship od Bakala Foundation je určen zájemcům o studium ucelených bakalářských nebo magisterských programů na zahraničních univerzitáchStipendium je úspěšným uchazečům přislíbeno na celou dobu trvání studia, pod podmínkou dobrých průběžných studijních výsledků. Od roku 2010 podpořila nadace Bakala Foundation prostřednictvím programu Scholarship 183 studentů na zahraničních univerzitách po celém světě.

Přihlášky k dalšímu ročníku Scholarship budou opět otevřeny v listopadu. Už teď se ale můžete připravit a získat více informací na webu Bakala Foundation, nebo si stáhnout Study Abroad Guide – přehledný průvodce o studiu v 12 zemích od nadace Bakala Foundation.

Autor

Bakala Foundation je česká rodinná nadace Zdeňka a Michaely Bakalových založená v roce 2007. Cílem nadace je dlouhodobě podporovat mladé talenty na jejich cestě ke kvalitnímu vzdělávání, a tím nejen pomáhat realizovat jejich sny, ale i zlepšovat společnost jako celek.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Jak se studuje ve Švýcarsku?

Jak se studuje ve Švýcarsku?

Příběhy a zkušenosti
Jak se dostat na Oxford, jak probíhá výuka v době koronaviru a jak získat stipendium?

Jak se dostat na Oxford, jak probíhá výuka v době koronaviru a jak získat stipendium?

Příběhy a zkušenosti
Za hranice: Epizoda #29 S Viktórií Klimkovou o studiu ve Skotsku, online výuce i nejlepším roce jejího života

Za hranice: Epizoda #29 S Viktórií Klimkovou o studiu ve Skotsku, online výuce i nejlepším roce jejího života

Podcast
Za hranice: Epizoda #32 S Nikolou Katolickou o studiu dvojjazyčného gymnázia, univerzitě v Rakousku, dobrém jídle v Thajsku i moderování pro Český olympijský tým

Za hranice: Epizoda #32 S Nikolou Katolickou o studiu dvojjazyčného gymnázia, univerzitě v Rakousku, dobrém jídle v Thajsku i moderování pro Český olympijský tým

PodcastPříběhy a zkušenosti