Jak se studuje v Nizozemsku?

Jak se studuje v Nizozemsku šimon sukup blog profil

Šimon Sukup v druhém díle seriálu “Jak se studuje v…” popisuje, jaké to je studovat v Nizozemsku. Oceňuje provázanost akademického prostředí s praxí a možnosti, které v Eindhovenu studenti mají.

Eindhoven je nejen vyhlášeným průmyslovým centrem Nizozemska, ale i univerzitním městem. Jak se studuje Šimonu Sukupovi elektrotechnika na Eindhoven University of Technology, vám přiblíží další díl seriálu o studiu v zahraničí. 

Proč sis vybral právě Nizozemsko?

Studium v Nizozemsku je oblíbené pro vysokou kvalitu univerzitního vzdělání s výrazně nižšími studijními náklady než ve Velké Británii nebo v USA, pro širokou nabídku oborů vedených v anglickém jazyce, ale také pro kvartilový systém. V něm studenti současně studují jen 3 až 4 předměty, díky čemuž se na ně mohou více zaměřit. Závěrečné zkoušky se pak skládají každých 8 týdnů. Nizozemské univerzity jsou známé otevřenou kulturou a individuálním přístupem ke studentům. 

Město Eindhoven. Zdroj: Šimon Sukup

Jak moc je Eindhoven městem vhodným pro studenty?

Eindhoven je centrem vývojových středisek řady nadnárodních firem, které zahrnují Phillips, NXP Semiconductors či ASML. Možnosti studentů angažovat se nad rámec studia formou stáží či závěrečných studijních projektů ve firmách jsou proto nezměrné. Firmy v okolí Eindhovenu ve spojení s univerzitním výzkumem navíc dohromady tvoří takzvaný Brainport Eindhoven, který je považován za centrum Nizozemska v oblasti technologií. 

Co tě zatím nejvíc překvapilo?

Pozitivně mě překvapila otevřenost nizozemských studentů, ale také fakt, že starší generace je naopak velmi konzervativní, a to i v tak multikulturním městě jako je Eindhoven. Bylo pro mě také velmi nezvyklé, že kola mají všude absolutní přednost a cyklostezky jsou často propojeny s prostorem pro chodce. Uskakování cyklistům je zde tak na denním pořádku. 

Jaký obor studuješ a proč sis jej vybral?

Studuji bakalářský program Electrical Engineering. Na magisterském studiu bych se pak rád zaměřil na strojové učení a zpracování signálu. Elektroinženýství je jedním z oborů, který má zásadní dopad na náš každodenní život a může jej pozitivně ovlivnit. Při výběru školy jsem se kromě kvalitní výuky a individuálního přístupu zaměřoval na možnosti profesního rozvoje a podporu studentských projektů. Chtěl jsem tak navázat na své dosavadní stáže. Univerzita v Eindhovenu proto byla v Nizozemsku mou první volbou.  Působí zde nespočet studentských týmů a start-upů. Univerzita pro ně založila vlastní institut, Innovation Space, kde studenti mají prostor, podporu a vybavení. 

Eindhoven University of Technology. Zdroj: Šimon Sukup

Jak finančně náročné je studium v této zemi? Jak ti pomáhá stipendium?

Největší finanční zátěž představují životní náklady, zejména na ubytování. Kvůli nízkému školnému v Nizozemsku bohužel není rozvinut systém podpory pro zahraniční studenty. Existuje však forma státní půjčky, která je podmíněna 56 měsíčně odpracovanými hodinami. Jelikož je pro začínající zahraniční studenty náročné nalézt vhodnou pracovní příležitost a zkombinovat ji se studiem, nabízí univerzita řadu možností pracovat od druhého ročníku přímo v kampusu jakožto studentský mentor či asistent. Řada studentů díky tomu získá nárok na státní půjčku, která sice pokryje jen část nákladů (asi 300 až 400 eur měsíčně), ale stává se darem, pokud student úspěšně dostuduje daný studijní program. Především však je v Česku několik nadací, pro studenty jmenovitě Bakala Foundation a The Kellner Family Foundation, které studium na univerzitách v zahraničí podporují, díky čemuž mohu i já studovat v tak inspirativním místě jako je Eindhoven. 

Scholarship

Více o přihláškách do stipendijního programu Scholarship najdete zde.

Od roku 2010 podpořila nadace Bakala Foundation prostřednictvím programu Scholarship více než 183 studentů bakalářských a magisterských programů na zahraničních univerzitách po celém světě.

Autor

Bakala Foundation je česká rodinná nadace Zdeňka a Michaely Bakalových založená v roce 2007. Cílem nadace je dlouhodobě podporovat mladé talenty na jejich cestě ke kvalitnímu vzdělávání, a tím nejen pomáhat realizovat jejich sny, ale i zlepšovat společnost jako celek.

Sdílet článek

Píšeme pro vás

Jak se dostat na Oxford, jak probíhá výuka v době koronaviru a jak získat stipendium?

Jak se dostat na Oxford, jak probíhá výuka v době koronaviru a jak získat stipendium?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje v Cambridge?

Jak se studuje v Cambridge?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje v Dánsku?

Jak se studuje v Dánsku?

Příběhy a zkušenosti
Jak se studuje ve Švýcarsku?

Jak se studuje ve Švýcarsku?

Příběhy a zkušenosti